Geoană: Voi cere conducerii Senatului audierea unor instuţii responsabile cu energia nucleară

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, vineri, că va cere conducerii forului, săptămâna viitoare, o audiere a instituţiilor responsabile de strategia naţională privind energia nucleară, pentru a se vedea gradul de protecţie în cazul unui accident.

Urmărește
3 afișări

Aflat într-o vizită oficială la Berlin cu o delegaţie a Senatului României, în perioada 17-18 martie 2011, Mircea Geoană a avut o serie de întrevederi cu Hannelore Kraft, preşedintele Bundesrat-ului, Wolfgang Thierse, Vicepreşedinte al Bundestag, Gunther Krichbaum, preşedintele al Comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului, Susanne Kastner, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Bundestag şi preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania-România din Bundestag, Wolfgang Bosbach, preşedinte al Comisiei pentru afaceri interne. De asemenea, vor avea loc întâlniri şi cu oficiali ai Guvernului german şi ai Cancelariei Federale, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania.

"Tragedia din Japonia din ultimele zile ne obligă să regândim foarte multe din lucrurile pe care le considerăm stabile. În ceea ce priveşte energia nucleară, apar trei întrebări fundamentale despre viitorul politicii europene privind această formă de energie: cum reuşim să avem un sistem de testare obiectiv al stării reale a reactoarelor în funcţiune, cum reuşim să stabilim şi să introducem o serie de standarde care să ne garanteze securitatea acestui tip de energie şi cât este de oportun şi în ce proporţie vom folosi acest tip de energie şi pe viitor", a declarat Mircea Geoană la întâlnirile cu oficialii germani, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În cadrul întâlnirilor delegaţiei s-au abordat teme legate de politică energetică nucleară în contextul evoluţiilor din Japonia, aderarea României la spaţiul Schengen, relaţia UE cu Republica Moldova, decizia luată în cadrul Consiliului de Securitate al ONU privind Libia, strategia europeană privind incluziunea socială a cetăţenilor de etnie rromă, Forumul Constituţional ce va fi organizat în prima parte a acestui an la Bucureşti sub egida Senatului României, precum şi temele de discuţie aflate pe agenda europeană privind guvernanţa economică, Pactul pentru Competitivitate şi Strategia Dunării.

"Voi cere Biroului Permanent al Senatului să avem săptămâna viitoare o audiere a instituţiilor responsabile de strategia naţională privind energia nucleară. Trebuie să vedem cât de protejaţi suntem în cazul nefericit al unui acccident, dar şi care este perspectiva în acest domeniu pentru următorii ani. România are un program destul de ambiţios privind energia alternativă în toate formele sale - eoliană, solară şi chiar cea care se bazează pe biomasă. Avem aproape 2 milioane de hectare de teren agricol care ar putea constitui o resursa importantă de biomasă şi de produse agroalimentare", a declarat preşedintele Senatului.

Oficialii germani şi-au arătat interesul privind abordarea acestei probleme dintr-o perspectivă europeană. "Trebuie să avem o abordare comună la nivelul Uniunii Europene privind politica energetică", a declarat Hannelore Kraft, preşedintele Bundesrat-ului, adăugând că energia regenerabila trebuie să joace un rol important în cadrul acestei politici.

În ceeea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, Geoană a salutat dorinţa Germaniei de a veni cu o propunere pozitivă şi constructivă privind stabilirea unui grafic al aderării ţării noastre şi a Bulgariei. Mai mult, ca şi în cazul întâlnirilor cu oficialii francezi din luna februarie a acestui an, oficialul român a militat ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în 2011, în urma unui calendar convenit cu partenerii europeni.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor s-a discutat şi despre strategia europeană privind incluziunea socială a populaţiei de etnie rromă. Geoană a subliniat faptul că marţea viitoare va avea loc la Senat o amplă consultare pe acest subiect la care au fost invitaţi să participe atât reprezentanţi ai statului, cât şi ai societăţii civile, iar concluziile acestei dezbateri vor fi trimise Preşedinţiei ungare a UE pentru a fi incluse în viitoarea strategie europeană. De asemenea, în urmă acestor consultări, preşedintele Senatului va propune trasarea şi adoptarea prin Parlament a unei strategii naţionale privind incluziunea socială a cetăţenilor de etnie rromă, transformând-o astfel legislaţie naţională.

Totodată, oficialii români şi germani au discutat şi despre decizia luată ieri în cadrul Consiliului de Securitate al ONU de a impune o zonă de interdicţie aeriană. "Gasirea unui echilibru în întreagă regiune este fundamental. Germania are un rol decisiv în găsirea acestui echilibru, iar România are întrega disponibilitate de a ajută democraţiile occidentale în acest proces. Dincolo de dimensiunea militară, UE are obligaţia de a asigură condiţiile pentru dezvoltarea democratică şi continuă a ţărilor din lumea arabă, inclusiv prin găsirea unei Strategii de vecinătate pentru Sudul Europei, fără să afecteze interesele şi resursele Politicii Răsăritene de Vecinatate", a declarat Geoană.

Din delegaţia României mai fac parte senatorii Gavril Marza (PSD), Mario Ovidiu Oprea (PNL), Gyerka Laszlo (UDMR) şi Corneliu Grosu (Grupul Parlamentar Mixt).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici