Geoană: Voi cere mandat de la BP, în noaptea de 30 noiembrie, pentru negocieri privind noul guvern

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că va cere un mandat din partea Biroului Permanent al formaţiunii, în noaptea de 30 noiembrie, pentru negocierile privind guvernarea, precizând că, dacă PSD va câştiga alegerile, funcţia de premier este nenegociabilă.

Urmărește
7 afișări
Imaginea articolului Geoană: Voi cere mandat de la BP, în noaptea de 30 noiembrie, pentru negocieri privind noul guvern

Geoană: Voi cere mandat de la BP, în noaptea de 30 noiembrie, pentru negocieri privind noul guvern (Imagine: Mediafax Foto)

"Voi lua un mandat din partea Biroului Permanent al partidului nostru. Intenţionez să iau acest mandat chiar în noaptea lui 30 (...) Părerea mea este că discuţiile despre formarea unei majorităţi şi de desemnare a unui premier vor începe frenetic de pe la 7 seara pe 30 săptămâna viitoare. De ce? Pentru că în clipa în care se ştie scorul, nimeni nu stă cuminte două săptămâni", a precizat Mircea Geoană.

Întrebat dacă în noaptea de 30 noiembrie, după anunţarea rezultatului alegerilor, va convoca oficial Biroul Permanent, Geoană a răspuns: "Da. Oricum, toată conducerea e la partid".

"Intenţia mea este ..în funcţie de scorul pe care îl facem. Ne uităm cu atenţie, şi evident cu emoţie, şi cu încredere, la scorul din seara respectivă, imediat am convocat Biroul Politic al partidului meu, imediat avem o conversaţie şi cu liderii noştri de judeţe, pentru că la noi preşedinţii de organizaţii judeţene sunt un for extrem de influent şi extrem de important, iau mandat de la colegii mei...", a explicat liderul PSD, adăugând că va fi "o delegaţie", împreună cu el, care va primi mandatul din partea conducerii PSD.

Geoană a mai spus că, în cadrul mandatului de negociere, dacă PSD va câştiga alegerile, funcţia de premier este "nenegociabilă". Întrebat dacă şi candidatul PSD pentru postul de premier, respectiv Mircea Geoană, este negociabil, în condiţiile câştigării alegerilor de către PSD, Geoană a răspuns: "E nenegociabil".

"Cred că şi discuţia asta e o discuţie complet falsă, cea stârnită de preşedintele Traian Băsescu. Pentru că, în primul rând, într-o democraţie, cine câştigă şi are majoritate reprezintă voinţa suverană a poporului român. De unde până unde preşedintele îi ia pe Ghiţă sau pe Gică şi îl pune premier?", a mai spus Geoană, afirmând că "negocierea este între partide, iar partidele negociază ca entităţi statutare".

Alt element din mandatul cu care PSD se va prezenta la negocieri, este, potrivit lui Mircea Geoană, programul de guvernare al formaţiunii, unde un punct important îl constituie reducerea numărului de agenţii şi chiar şi de ministere, pentru eficientizarea guvernării.

Mircea Geoană a mai spus că un alt punct din mandatul de negociere îl reprezintă Parlamentul, respectiv cine va prelua preşedinţia Camerei Deputaţilor şi Senatului, dar şi funcţiile de vicepreşedinţi, secretari, au şefia comsiiilor de specialitate.

"Chiar dacă suntem numai noi la guvern, partenerul care va exista în Parlament să ne sprijine va cere şi el ceva de la noi. Şi dacă nu cere locuri în Guvern, în mod cert va cere locuri în Parlament, pentru că e o negociere pe un pachet complex de discuţii. Preşedinţia Camerelor, vicepreşedinţi, preşedinţi de comisii, şeful la Comisia de buget-finanţe, e o funcţie extrem de importantă în economia unei ţări şi în relaţia între Parlament şi Guvern, vor fi de discutat în mod cert chestiuni legate de teritoriu", a spus Geoană.

El a arătat că şi funcţiile de vicepremieri sunt la fel de importante în negocierile de după alegeri.

"E un mandat de negociere foarte complex, care are ca ax principal programul de guvernare, planul anticriză, funcţia de premier, funcţiile de viceprim-miniştri, dacă există o participare a mai multor partide, şi asta e o posibilitate în funcţie de scor, şi bineînţeles funcţiile din Parlament şi desenul din teritoriu", a mai spus Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici