Geoană: Voi insista ca acordul privind amplasarea elementelor scutului SUA să fie ratificat repede

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a avut, miercuri, o întrevedere cu o delegaţie americană condusă de Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, ocazie cu care a declarat că va insista ca acordul privind amplasarea elementelor scutului SUA să fie ratificat repede.

Urmărește
4 afișări

În cadrul întrevederii, preşedintele Senatului şi oficialul american au discutat despre amplasarea elementelor din scutul antirachetă în comuna Deveselu, judeţul Olt, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Geoană a salutat decizia ca elemente ale scutului antirachetă să fie prezente pe teritoriul României. În acelaşi timp, preşedintele Senatului a salutat faptul că reprezentanţii administraţiei SUA, în frunte cu subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională au venit în faţa Parlamentului pentru a discuta acest subiect.

"Mircea Geoană a reamintit faptul că toate tratatele şi convenţiile internaţionale din care România face parte trebuie ratificate de Parlament şi a subliniat faptul că în ceea ce priveşte chestiunile de securitate naţională Senatul este camera decizională. Preşedintele Senatului a spus că va insista ca ratificarea acordului privind amplasarea elementelor scutului anti-rachetă în România să fie făcută cât mai repede. Totodată, Preşedintele Senatului României a participat şi la întâlnirea pe care delegaţia condusă de Ellen Tauscher a avut-o cu membrii din Comisiile pentru politică externă, pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi membri ai Grupului de prietenie «Pro-America» din Camera din Deputaţilor şi din Senat", se arată în comunicat.

Geoană a afirmat că decizia de a găzdui elemente ale scutului anti-rachetă este "cea mai importantă decizie pe care a luat-o România de la lansarea Parteneriatului Strategic, din punct de vedere strategic şi politic".

El a mai declarat că această hotărâre întăreşte Parteneriatul pe care statul român îl are cu SUA. Preşedintele Senatului a mai spus că scutul antirachetă amplasat în România este doar o parte a unui sistem defensiv care va deveni pe deplin funcţional spre 2015, când obiective similare vor fi prezente şi în alte state vecine cu România. Mircea Geoană a subliniat faptul că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse şi a amintit despre propunerea făcută de secretarul general al NATO către Federaţia Rusă de a se alătura efortului şi de a participa la un scut anti-rachetă, îndreptat împotriva Orientului Mijlociu extins, care să includă Rusia şi să se întindă de la Atlantic până la Pacific.

De asemenea, Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională din Statele Unite ale Americii a subliniat relaţia foarte bună dintre România şi Statele Unite ale Americii. "Sunt foarte încântată de această întâlnire. Timp de 13 ani am fost în Camera Reprezentanţilor din SUA şi pot să vă spun că sunt atât de impresionată de atmosfera non-partizană din sală şi întrebările bune, cât şi de suportul puternic pentru relaţia cu SUA. Este o atitudine strategică pe care SUA o apreciază. Relaţia noastră cu România, ca aliat, este foarte puternică, inclusiv amplasarea scutului la Deveselu este o parte importantă în perspectiva anului 2015. Suntem foarte încântaţi cum au decurs lucrurile şi foarte entuziaşti de relaţia cu România", a spus Ellen Tauscher.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici