Geoană vrea creşterea rolului Guvernului, prin Constituţie

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat joi că principala problemă a României este capacitatea de guvernanţă economică, el pronunţându-se pentru întărirea rolului Executivului.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Geoană vrea creşterea rolului Guvernului, prin Constituţie

Geoană vrea creşterea rolului Guvernului, prin Constituţie (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Mircea Geoană a făcut aceste declaraţii în cadrul dezbaterii cu tema "Revizuirea Constituţiei economice a României", organizată de Institutul pentru Politici Publice şi Centrul de Drept Constituţional, care a avut loc la Facultatea de Drept din Bucureşti.

"Atâta vreme cât nu dăm Guvernului şi primului-ministru atribuţiuni cvasi-exclusive pe politică economică şi pe guvernarea acestei ţări, bicefalismul va continua să greveze autoritatea şi influenţa Guvernului României în problema economică şi socială. (...) Dacă vom întări rolul Executivului, am putea să cerem mai mult din partea Guvernului României", a spus el.

Mircea Geoană a remarcat "extrem de precara calitate" a actelor guvernamentale şi a legislaţiei româneşti din zona economică.

Amintind prevederea constituţională potrivit căreia bugetul de stat se aprobă anual, el s-a pronunţat pentru găsirea unei formule mai "elastice", care să permită bugetarea multianulă, "aşa cum fac ţările civilizate, aşa cum face Uniunea Europeană".

Senatorul a remarcat arbitrariul extraordinar care există în modul în care se legiferează, inclusiv în zona economică, el insistând asupra necesităţii "ieşirii din zona de dictatură regaliană a celei de cincea republici în Constituţia României".

El a apreciat că trebuie să existe o mai mare claritate în diviziunea muncii între preşedinte, Guvern şi Parlament.

Geoană a declarat că preşedintele trebuie să desemneze în continuare primul-ministru, dar premierul trebuie să aibă libertatea să numească şi să demită miniştrii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici