Georgian Pop: Am cerut SRI să ne spună de ce legi mai au nevoie pentru o prevenţie antitero mai bună. Am convocat miercuri o şedinţă a comisiei de control asupra activităţii SRI

Preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, Georgian Pop, a declarat marţi că a cerut SRI evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România şi a invitat SRI să spună de ce legi are nevoie pentru ca munca de prevenţie să fie mai eficientă.

Urmărește
1848 afișări
Imaginea articolului Georgian Pop: Am cerut SRI să ne spună de ce legi mai au nevoie pentru o prevenţie antitero mai bună. Am convocat miercuri o şedinţă a comisiei de control asupra activităţii SRI

Georgian Pop: Am cerut SRI să ne spună de ce legi mai au nevoie pentru o prevenţie antitero mai bună (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Georgian Pop a anunţat că a convocat pentru miercuri, la ora 13.00, o şedinţă a comisiei de control asupra activităţii SRI.

"Am solicitat conducerii SRI să ne trimită un document, care este evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România şi brigada antiteroristă şi tot sistemul antiterorist din România ce solicitări au privind instrumentele de tip juridic pentru a-şi face treaba de prevenţie mult mai bine", a precizat el.

"Din nefericire ne aflăm într-o menghină foarte complicată. La vest - Bruxelles şi Paris - aceste atentate nu au fost sporadice, ci în cascadă. La fel se întâmplă în est - în Turcia, unde nu au fost evenimente izolate, au fost atentate programate şi executate în cascadă. Sigur, în momentul de faţă în România sistemul de prevenţie pe dimensiunea antiteroristă a fost menţinut pe albastru - precaut, ceea ce însemană un nivel relativ scăzut. Dar vă asigur că menţinerea acestui nivel înseamnă foarte multă muncă de prevenţie. Ofiţerii şi subofiţerii muncesc non-stop pentru a monitoriza şi pentru a preveni să se întâmple ceva la noi în ţară", a afirmat preşedintele Comisiei de control parlamentar asupra activităţii SRI.

El a mai spus că, în urma noului acord UE - Turcia, cetăţenii turci, printre care şi simpatizanţi ai unor grupări teroriste, vor putea intra fără viză în Europa, inclusiv în România.

Totodată, Georgian Pop a subliniat că OUG privind interceptările trebuie îmbunătăţită, iar colaborarea interinstituţională dintre SRI şi DIICOT nu trebuie întreruptă.

"Dacă această ordonanţă este întreruptă pentru o perioadă de timp, consider că e cea mai mare eroare strategică pe care o poate face România", a punctat parlamentarul.

Georgian Pop a trecut în revistă restanţele cu care se confruntă serviciile de informaţii din ţara noastră.

"Nu avem reglementată încă, după foarte mult timp, chestiunea cu cartelele pre-pay. Da, cred că pe zona ameninţării teroriste e o vulnerabilitate pentru noi toţi. Nu avem reglementată legea securităţii cibernetice. Teroriştii între ei comunică în spaţiul virtual. Cred că este o responsabilitate a tuturor, în special a politicienilor, să propunem acele instrumente legislative şi juridice care să asigure echilibrul corect între respectarea drepturilor la viaţă privată, dar şi capacitatea de asigurare a securităţii naţionale a României, în special eficienţă pe antiterorism, astfel încât dreptul la viaţă să fie asigurat", a explicat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici