Camera inferioară a parlamentului a votat 375-216 pentru aprobarea prelungirii, cu 70 de abţineri. Votul de vineri a avut loc după ce luna trecută cancelarul Olaf Scholz a ordonat miniştrilor să pregătească planul, într-o chestiune care a divizat guvernul său format din trei partide.
Decizia vine în contextul în care Germania încearcă să prevină o posibilă criză de energie în această iarnă din cauza reducerilor de livrări de combustibil din Rusia din cauza războiului din Ucraina.
Ministrul Economiei, Robert Habeck, şi Verzii au susţinut că doar două centrale nucleare din sudul Germaniei – Isar 2 şi Neckarwestheim 2 – ar trebui să poată continua să funcţioneze după închiderea programată pentru 31 decembrie, pentru a atenua posibilele penurii de energie din timpul iernii.
Ministrul de finanţe Christian Lindner, de la Partidul Liberal Democrat, a sugerat că toate cele trei centrale rămase – inclusiv reactorul Emsland din nord-vest – ar trebui să rămână în funcţiune, chiar şi după luna aprilie, dacă este necesar. Unii liber-democraţi au cerut chiar ca alte trei centrale nucleare care au fost închise anul trecut să fie repornite în faţa preţurilor ridicate la energie şi a posibilelor pene de curent.
Planul aprobat vineri permite ca toate cele trei reactoare care sunt încă în funcţiune să continue să funcţioneze până la jumătatea lunii aprilie, dar nu şi după aceea.
Opoziţia de centru-dreapta din Germania susţine că acest lucru nu este suficient şi că reactoarele ar trebui să fie menţinute în funcţiune până la sfârşitul anului 2024.
Termenul de închidere a ultimelor centrale nucleare din Germania la sfârşitul acestui an a fost stabilit în 2011, la scurt timp după dezastrul nuclear de la Fukushima din Japonia.