Gestionarea crizei economice, principala miză a alegerilor legislative din România

Agenţiile internaţionale relatează despre alegerile legislative din România, desfăşurate duminică, subliniind temerile electoratului legate de criza economică şi anticipând o rată de participare redusă, din cauza neîncrederii populaţiei în clasa politică.

24 afișări
Imaginea articolului Gestionarea crizei economice, principala miză a alegerilor legislative din România

Gestionarea crizei economice, principala miză a alegerilor legislative din România - presă (Imagine: Mediafax Foto)

Agenţia americană Associated Press subliniază criza economică pe fondul căreia se desfăşoară alegerile din România, afirmând că aceasta ar putea oferi social-democraţilor de stânga cea mai bună şansă pentru a câştiga scrutinul legislativ.

Totodată, agenţia anticipează o rată de participare redusă, poate cea mai redusă din perioada postcomunistă, din cauza neîncrederii în politicieni. Agenţia Reuters, care, de asemenea, evocă o rată de participare redusă, susţine că mulţi alegători sunt dezamăgiţi de ritmul lent al reformelor, motiv pentru care vor profita de sfârşitul de săptămână prelungit, având în vedere că luni este Ziua Naţională a României.

Subliniind că probabilitatea ca vreunul dintre partide să câştige suficiente voturi pentru a forma o majoritate este mică, AP trece în revistă şi posibilii premieri cu care ar putea coabita preşedintele Traian Băsescu.

Problema cea mai importantă, în opinia agenţiei americane, este însă criza economică pe fondul căreia se desfăşoară alegerile, după trei ani în care creşterea economică a ţării a ajuns la opt la sută pe an. Aceeaşi problemă este semnalată şi de cotidianul economic Financial Times, potrivit căruia candidaţii au sugerat deja o posibilă stagnare a economiei, după ce uzina Dacia, deţinută de Renault, a anunţat suspendarea producţiei pentru trei săptămâni.

Dar, deşi toate cele trei partide mari aflate în cursă se aşteaptă ca anul 2009 să fie unul dur din punct de vedere economic, planurile lor îşi asumă faptul că Guvernul va dispune de bani suficienţi pentru a-i cheltui pe stimulente.

Agenţia Reuters subliniază însă şi o altă problemă în afara crizei economice, şi anume stagnarea reformelor după aderarea la UE, evidenţiind totodată importanţa acestui scrutin.

Diviziunile între cele trei mari partide sunt foarte mari, susţine Reuters, în timp ce preşedintele Băsescu rămâne popular în rândul electoratului, îndepărtându-şi însă elita conducătoare din cauza criticilor privind corupţia şi grupurile de interese. Blocajul politic creat de aceste dispute ar putea plonja România în criză anul viitor, în opinia multor economişti, având în vedere decizia agenţiilor de rating de a reduce ratingurile României.

AFP, subliniind, la rândul său, problemele ridicate de criza economică, se concentrează însă pe noutatea acestui vot, marcat de un duel strâns între stânga social-democrată (PSD) şi dreapta democrat-liberală (PDL), arbitrat de liberalii (PNL) premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Acestă întâlnire electorală va fi marcată de două premiere, subliniază AFP: senatorii şi deputaţii vor fi aleşi într-un singur tur, după o metodă de scrutin combinând votul uninominal cu cel pe liste, iar alegerile prezidenţiale vor fi disociate de legislative, mandatul preşedintelui fiind de cinci ani, după scrutinul din 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici