Psihologul Daniel David, prorectorul UBB Cluj-Napoca, le propune politicienilor un „Ghid de igienă mintală şi interacţiune socială”, acesta declarând, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că multe probleme de interacţiune socială, pe care opinia publică le critică la politicieni, nu apar cu rea intenţie, ci din lipsa unei psihoeducaţii în acest sens.
”Ca psiholog, m-am gândit să propun ceva important şi constructiv la început de an, care, dacă ar fi implementat, ne-ar face tuturor nu doar viaţa mai frumoasă, ci şi societatea mai sănătoasă şi prosperă. Este vorba de un <
Potrivit acestuia, cerinţa elaborării unui astfel de ghid a venit chiar de la unii foşti şi actuali politicieni, care provin din aproape întreg spectrul politic.
”Politicienii trăiesc într-un mediu mai stresant, în care conflictul este o prezenţă constantă, în condiţiile în care ai Putere şi Opoziţie, iar foarte mulţi nu au elementele de bază din psihologie pentru o autoreglare emoţională şi comportamentală. Eu cred că unele cunoştinţe de psihologie, de psihoeducaţie, pot contribui la o normalizare a arenei politice, mai ales a modului de comunicare şi interacţiune socială între politicieni. Dacă politicenii şi le-ar însuşi, ar normaliza arena politică şi ar servi apoi ca model prosocial mai general în societate. Într-o societate modernă şi democratică, factorul politic, partide/politicieni, reprezintă motorul principal, care poate stimula sau bloca evoluţia civilizaţiei în societatea respectivă. Oamenii nu mai ştiu să interacţioneze social purtând dezbateri, fie ele şi încinse, într-un cadru logic şi argumentativ, ci au paradigma <
Daniel David a precizat că Ghidul este finalizat şi a fost postat pe blogul său, aşteptând reacţiile din partea mediului politic.
„Ghidul de igienă mintală şi interacţiune socială pentru politicieni” conţine tehnici psihologice foarte simple, sintetizate într-o pastilă psihologică, prin care politicienii trebuie să înţeleagă faptul că emoţiile şi comportamentele lor nu sunt generate de evenimente de viaţă, nu de ce fac sau spun alte persoane, ci de modul în care ei interpretează evenimentele respective.
„Este bine să aibă un tip de gândire de flexibilitate psihologică, să nu gândească în termeni absolutişti, de trebuie şi de necesitate, ci să înţeleagă că unele lucruri depind de factori care nu pot fi controlaţi. De asemenea, când ai oameni care văd lucrurile diferit, să nu mai faci evaluări legate de persoană, ci să evaluezi comportamentul lor. Uneori, când lucrurile sunt sensibile, un politician nu ar trebui să spună că <
Un alt element al Ghidului îl reprezintă eliminarea verbul „a fi” din limbajul politicienilor, pentru atenuarea conflictelor.
„De exemplu, dacă persoana A spune că <
Prorectorul UBB susţine că dacă aceste noţiuni de psihologie ar fi studiate de politicieni, ar deveni ca o deprindere şi ar funcţiona automat în viaţa de zi cu zi.
„Cred că am avea mai puţine scandaluri între politicieni, mai multe dezbateri, temele sensibile ar fi abordate mai raţional, iar cei care au puterea pot prelua lucruri bune din ceea ce spune Opoziţia. (…) La noi, când este o temă sensibilă, cei care doresc să îşi impună punctul de vedere nu ascultă deloc din ce spun ceilalţi. Dacă cele cuprinse în ghid ar fi preluate, ar face mai uşoară munca politicienilor, nu ar mai fi aşa stresaţi, şi ar fi un model bun, de diseminat în societate”, a conchis Daniel David.
Acesta a afirmat că, prin intermediul Asociaţiei Psihologilor din România, al cărei preşedinte este, vor fi derulate, în perioada următoare, diverse proiecte prin care psihologia să ajungă la oameni.