Ghişe: PNL va susţine propunerile mele. Sper ca PSD să facă la fel

Senatorul liberal Ioan Ghişe a declarat, pentru Gândul, că "PNL va susţine" propunerile sale privind hotărâri ale Parlamentului legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui.

Urmărește
2069 afișări
Imaginea articolului Ghişe: PNL va susţine propunerile mele. Sper ca PSD să facă la fel

Ghişe: PNL va susţine propunerile mele, sper ca PSD să facă acelaşi lucru

Potrivit Gandul.info, liberalii ar urma să încerce, în Parlament, o ultimă cale de atac pentru a bloca reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Senatorul PNL Ioan Ghişe a propus două variante de atac: fie ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis. Potrivit acestuia, iniţiativele sale sunt susţinute de conducerea PNL şi speră ca social-democraţii să sprijine demersul.

"PNL va susţine propunerile mele şi asta se va definitiva ca decizie mâine dimineaţă într-o şedinţă a conducerii partidului. Sper ca şi colegii de la PSD să conştientizeze că trebuie susţinute aceste propuneri. Nu vă pot spune cu cine am vorbit din conducere, dar vă spun că PNL va susţine iniţativele mele. Eu am depus ieri la conducerea partidului un proiect de hotărâre, astăzi am depus cel de-al doilea proiect. BPC al PNL se va întruni mâine dimineaţă, el este competent să spună dacă mă susţine şi eu v-am spus că ştiu de la oamenii din conducerea partidului că PNL va susţine propunerile mele. Sper ca până mâine după-amiază acelaşi lucru să îl facă şi PSD. Dacă îl face bine, dacă nu iarăşi bine", a declarat pentru "Gândul" senatorul Ioan Ghişe.

Liderul grupului PNL din Senat, Mario Oprea, a precizat pentru "Gândul" că nu s-a luat o decizie şi că senatorul Ghişe îşi va prezenta iniţiativele în cadrul grupurilor parlamentare ale PNL şi apoi ale USL pentru a se lua o decizie finală.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a spus pentru "Gândul" că iniţiativele lui Ghişe "nu vor avea sorţi de izbândă". De altfel, social-democraţii sunt reticienţi în a da un vot în Parlament care să intre în contradicţie cu decizia judecătorilor CCR, notează gandul.info.

În prima variantă propusă de Ghişe conducerii PNL şi ulterior Parlamentului se prevede că "Hotărârea nr. 6/2012 a Curţii constituţionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi la confirmarea rezultatului acestuia va fi retrimisă la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa doar cu privire la modul în care a vegheat la respectarea procedurilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia", scrie gandul.info.

"Parlamentul României constată că preşedintele României, Traian Băsescu, este demis conform prevederilor art. 95 alin. (3) din Constituţia României. Parlamentul României constată că functia de preşedinte al României este vacantă, potrivit art.97, alin 1 din Constituţia României. În termen de 3 luni, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou preşedinte, potrivit art. 97, alin(2) din Constituţia României", se arată în cel de-al doilea proiect de hotărâre care va fi depus luni de Ioan Ghişe la Parlament.

Propunerile urmează să fie discutate în cadrul grupurilor parlamentare ale USL, iar apoi să fie dezbătute în plenul reunit al Parlamentului.

Ioan Ghişe a mai spus că va depune luni şase plângeri penale împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale care au votat pentru validarea referendumului cu următoarele capete de acuzare: uzurpare de calităţi oficiale, subminarea suveranităţii poporului, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

"Niciunde în Constituţie nu scrie că judecătorii Curţii Constituţionale au atribuţii după desfăşurarea referendumului, cu atât mai mult să modifice hotărârea BEC cu rezultatele finale. În Constituţie scrie Curtea confirmă rezultatele, la articolui 82, alin 1. Pentru alegerea preşedintelui validează, dar în cazul referendumului CCR confirmă rezultatele nu validează. Aşadar validarea pe care a făcut-o Curtea, invocând criteriul de legalitate este un abuz de drept în sensul că ea s-a pronunţat ca o instanţă de drept comun în locul puterii judecătoreşti, mai precis ÎCCJ. CCR este unica autoritate de jurisdicţie constituţională din România, dar în materie de legalite se poate pronunţa doar ÎCCJ. CCR nu este parte a puterii judecătoreşti, ci garantează constituţionalitatea", a mai spus Ghişe pentru "Gândul".

"Prevederile constituţionale nu le permit judecătorilor Curţii Constituţionale să se pronunţe cu privire la: valabilitatea sau nevalabilitatea Referendumului, când îi încetează mandatul de preşedinte interimar dlui Crin Antonescu, când preşedintele suspendat revine în funcţia de preşedinte al României", a scris Ghişe în expunerea de motive pentru cele două hotărâri.

Senatorul PNL susţine că Curtea Constituţională trebuia să ia act de rezultatele referendumului prezentate de Biroul Electoral Central şi să valideze referendumul.

"BEC este unica autoritate care urmăreşte pentru ca procesul de referendum să se desfăşoare legal. Când s-a transmis de BEC procesul verbal al rezultatelor finale ale referendumului, acela este rezultatul referendumului. CCR trebuia să îl confirme, nu îi era permis să îl infirme şi să facă judecătăţi privind legalitatea. Suveranitatea aparţine poporului român şi ea se exprimă prin referendum şi Parlament. Declaraţia universală a drepturilor omului articolul 21 precizează că voinţa poporului stă la baza puterii de stat şi voinţa poporului se exprimă prin vot valabil. Tot în declaraţie există un articol care se referă la demnitatea umană a persoanei, ori în clipa când aţi votat valabil şi BEC v-a recunoscut votul, acel vot nu mai poate fi anulat de nicio instanţă din lume. Este vot valabil exercitat la referendum, fiind exercitarea suveranităţii poporului. Poporul este suveranul suveranităţii şi nu şase oameni, chiar şi dintr-o Curte Constituţională. Ei nu pot printr-o hotărâre, pe care nu aveau dreptul să o dea din perspectiva legalităţii, ci doar din perspectiva constituţionalităţii, deci judecătorii nu pot anula voturile valabil exprimate", a afirmat pentru "Gândul" Ioan Ghişe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici