GIP face publice încă două adrese SRI privind PNL şi PSD

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a dat publicităţii luni originalele celor două adrese ale SRI referitoare la Norica Nicolai şi PNL, precum şi încă două adrese ale Serviciului referitoare tot la PNL şi la intenţia PSD de a-l înlocui pe Victor Ponta din funcţia de secretar al Camerei.

Urmărește
6 afișări
Imaginea articolului GIP face publice încă două adrese SRI privind PNL şi PSD

GIP face publice încă două adrese SRI privind PNL şi PSD

Cele două noi adrese aparţin tot Grupului de Evidenţă din SRI, condus de Vasile Stanciu.

Una dintre adresele noi pe care le dă publicităţii GIP, condus de Mugur Ciuvică, are următorul conţinut: "Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la intenţia PSD de a-l înlocui pe Victor Ponta din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor".

Cealaltă adresă are următorul conţinut: "Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la unele intenţii ale PNL". Această adresă este vizată şi semnată de prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi este datată 21 octombrie 2005.

GIP aminteşte că în 23 septembrie a publicat două adrese ale Grupului de Evidenţă din cadrul SRI, care demonstrau că "SRI spionează un partid politic parlamentar şi un senator al României".

GIP susţine că, în 24 septembrie, directorul SRI, George Maior, "a minţit" în faţa Comisiei parlamentare de control al SRI şi în faţa opiniei publice, declarând că «nu au existat monitorizări asupra senatorului Norica Nicolai sau asupra unui partid politic oricare ar fi acela» şi că respinge «orice prejudecată sau judecată referitoare la acţiuni de poliţie politică, monitorizări de partide ce ar fi imputate serviciului». În plus, directorul SRI, a solicitat un termen de 7 zile pentru a prezenta rezultatele unei anchete interne referitoare la documentele publicate de GIP.

George Maior a recunoscut, totuşi, existenţa în SRI a "Grupului de Evidenţă", unitate ce se ocupă de ofiţerii acoperiţi ai Serviciului, se mai arată în comunicat.

Pe de alta parte, SRI a încercat să intoxice presa furnizând informaţii potrivit cărora adresele s-ar referi la simple analize de presă sau la întâlniri cu spioni ruşi sau punând la îndoială autenticitatea documentelor prezentate de GIP, adaugă sursa citată.

GIP precizează că, în momentul în care a intrat în posesia documentelor prezentate în data de 23 septembrie, a avut "o înţelegere" cu sursele sale. "Potrivit acestei înţelegeri, în cazul în care SRI va nega faptul că face poliţie politică, va tergiversa răspunsul sau va pune la îndoială autenticitatea adreselor, GIP va fi în măsură să prezinte atât originalele celor două adrese, cât şi noi dovezi ale faptului că SRI face poliţie politică", se mai arată în comunicat.

Grupul de Investigaţii Politice consideră că toate cele 4 adrese demonstrează că SRI face poliţie politică.

"Directorul SRI a minţit când a declarat că serviciul nu monitorizează partide şi oameni politici. Dimpotrivă, documentele pe care le publicăm dovedesc că Grupul de Evidenţă, unitatea din SRI responsabilă de ofiţerii acoperiţi, spionează partide politice şi parlamentari români", consideră GIP.

În opinia GIP, poliţia politică este o practică a Serviciului Român de Informaţii ca instituţie, nefiind vorba despre "episoade izolate".

GIP susţine că activitatea de poliţie politică a SRI este coordonată de doi "apropiaţi" ai preşedintelui Traian Băsescu: generalul de brigadă Vasile Stanciu, cel care, în calitate de "şef al Grupul de Evidenţă", semnează cele patru adrese şi Florian Coldea, prim-adjunctul SRI care vizează şi semnează două dintre adrese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici