„Cu numai câteva zile înainte de Congresul PSD, Guvernul Dăncilă a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, sfidând voinţa exprimată de români în 26 mai la Referendum, un Cod administrativ cu dedicaţie pentru liniştea baronimii PSD-iste. Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanţe de Urgenţă a căror constituţionalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorităţi în afară de Avocatul Poporului. Or, Guvernul Dăncilă a procedat exact împotriva votului exercitat de români, batjocorind voinţa poporului într-un mod nepermis. Codul administrativ, în forma adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă, reprezintă un jaf naţional şi un mod jenant în care actualul prim-ministru îşi face campanie în interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate”, a afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.
„Actul normativ pune în pericol patrimoniul comunităţilor locale, permiţând folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienţi politici şi nu în interesul public al localităţilor. Concomitent, este politizată într-o manieră cu totul inacceptabilă funcţia publică, urmărindu-se consolidarea unui aparat birocratic obedient, care să fie predispus la abuz şi la perpetuarea năravurilor unor baroni roşii. În loc să accepte propunerea PNL pentru actualizarea pensiilor primarilor pe baza contributivităţii, raportat la indemnizaţii, actualul Guvern a optat pentru o soluţie declarată în două rânduri neconstituţională, care nu oferă nicio garanţie pentru o pensie decentă pentru aleşii locali”.
Liderul liberal a adăugat că nişte amatori care legiferează abuziv au emis un act normativ care nu are nicio legătură cu modernizarea administraţiei publice.
„O problemă serioasă şi gravă a României, care ţine de capacitatea administrativă, a fost aruncată în derizoriu printr-un act de legiferare abuziv produs de nişte cârpaci, nişte amatori, act care nu are ca obiectiv modernizarea administraţiei sau îmbunătăţirea calităţii serviciului public către cetăţean. De altfel, proiectul anterior a fost declarat neconstituţional în integralitatea sa de Curtea Constituţională, fapt care ar fi impus reluarea procesului legislativ pe cale parlamentară şi nu tocmai pe calea ordonanţei de urgenţă. Partidul Naţional Liberal se va adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere sesizarea Curţii Constituţionale asupra acestui act normativ, care presupune o complexitate aparte şi nu justifică în niciun fel promovarea prin Ordonanţă de Urgenţă”, a conchis Orban.
Reacţia liderului PNL vine după ce Guvernul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului administrativ.
„Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă vom stabili o procedură mai clară şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administraţia Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi vom revizui situaţiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităţilor locale”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.