- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gitenstein: Achiziţionarea de avioane F-16, cel mai puţin costisitor şi cel mai eficient demers
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că achiziţionarea de avioane F-16 de către România este "cel mai puţin costisitor şi cel mai eficient" demers în condiţiile existenţei unui consens în Armata română privind necesitatea de a avea avioane noi.
Gitenstein: Achiziţionarea de avioane F-16, cel mai puţin costisitor şi cel mai eficient demers (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"În primul rând, există un consens clar la nivelul Armatei române că vreţi să fiţi parte a programului F-35. Este de asemenea un consens clar că vă doriţi un avion care să fie interoperabil cu aparatele NATO. Pare de asemenea să existe un consens clar că vă doriţi să schimbaţi actualele aparate", a explicat Gitenstein, într-o discuţie cu agenţiile de presă, care a avut loc înainte de începerea ceremoniei de 4 iulie.
El a adăugat că "cel mai puţin costisitor şi cel mai eficient" demers este, potrivit experţilor, achiziţionarea de aparate F-16.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Este mai puţin scump, este mai interoperabil cu NATO şi este singurul dintre avioane care a fost testat în luptă. Dar, în cele din urmă, cred că cel mai important este că acordul pe tema F-16 este unul între forţele aeriene - între forţele aeriene americane, cele mai bune din lume, şi forţele româneşti. Cea mai mare parte a banilor se va duce pe pregătirea piloţilor, ceea ce e foarte bine. Dar ştiu că sunt alţii care nu gândesc ca mine", a spus Gitenstein.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Parlamentul urmează să dezbată documentul.
Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013.
Ministerul Apărării preciza că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.
Preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, a declarat, în 23 iunie, că achiziţionarea avioanelor multirol de către România nu va implica plăţi imediate, el precizând că va exista o perioadă de graţie de doi ani, urmată de o reeşalonare a plăţilor pe cinci-şapte ani.
Întrebat cum comentează afirmaţiile ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, potrivit căruia nu sunt bani pentru achiziţionarea avioanelor multirol, Canacheu a precizat că, pentru aceste achiziţii, soluţiile financiare sunt în curs de negociere.
El a precizat că cele două comisii de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au luat act de soluţia pe care Guvernul a transmis-o privind achiziţionarea de avioane multirol şi recomandă ca, în continuare, Guvernul să ia toate măsurile pentru finalizarea acesteia, astfel încât să fie îndeplinite obiectivele Armatei şi ale forţelor aeriene.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO