Gitenstein: Al-Qaeda şi-a pierdut rezonanţa, protestele politice sunt mai puternice decât terorismul

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că, deşi implicaţiile pe termen lung ale Primăverii arabe rămân neclare, revoluţiile din Tunisia, Egipt şi Libia dovedesc faptul că protestele politice sunt mai puternice decât terorismul, el adăugând că Al-Qaeda şi-a pierdut rezonanţa.

Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Al-Qaeda şi-a pierdut rezonanţa, protestele politice sunt mai puternice decât terorismul

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Deşi implicaţiile pe termen lung ale Primăverii arabe rămân neclare, revoluţiile din Tunisia, Egipt şi Libia dovedesc faptul că protestele politice constituie un instrument mult mai puternic decât terorismul. De fapt, ideologia susţinută de Al-Qaeda şi-a pierdut rezonanţa în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde schimbările politice au fost inspirate de limbajul şi de apelurile la non-violenţă, unitate şi respectarea drepturilor universale, şi nu de apelurile la violenţă şi terorism", a spus Gitenstein.

Ambasadorul a apreciat că schimbările care se petrec acum în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord "constituie o respingere a extremismului violent şi o victorie a societăţii civile", care se datorează în întregime oamenilor din această regiune.

"Acum, când marcăm zece ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, ne amintim de aceia pe care i-am pierdut în urma acestor acte josnice. Le mulţumim prietenilor şi aliaţilor care ne sunt alături în această luptă comună. Îi cinstim pe eroii Primăverii arabe care au respins tacticile de ură şi extremism şi au realizat schimbări pozitive în ţările şi regiunile lor, dar şi în întreaga lume, în moduri în
care Al-Qaeda şi alte organizaţii teroriste nu ar fi reuşit niciodată", a spus Gitenstein.

El a apreciat că cea mai puternică armă a aliaţilor nu este armamentul sau superioritatea tehnologică extraordinară şi nici curajul soldaţilor. "Cea mai puternică armă pe care o avem este reprezentată de valorile noastre comune, în special de angajamentul şi devotamentul nostru faţă de calităţile umane comune", a spus el.

Ambasadorul şi-a încheiat discursul cu un citat din Eugen Ionescu: "Nicio societate nu a reuşit să abolească tristeţea umană; niciun sistem politic nu ne poate izbăvi de durerea de a trăi, de teama de moarte, de setea noastră de absolut. Condiţia noastră umană determină condiţia noastră socială, nu viceversa... Ideologiile ne separă. Visurile şi angoasele ne reunesc".

Ambasadorul a făcut aceste declaraţii în deschiderea conferinţei "9/11: Ten years after", organizată de IDR. La eveniment au participat Radu Carp, şeful Institutului şi Florin Diaconu director de cercetare în cadrul Institutului. Tenorul Anton Zidaru a intonate melodia "Amazing Grace" iar la începutul evenimentului ambasadorul a cerut păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici