Gitenstein: Am discutat cu Boagiu despre Bechtel; încearcă să găsească soluţii pentru arierate

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a discutat pe larg cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pe tema contractului Bechtel, iar aceasta încearcă în prezent să găsească soluţii pentru plata arieratelor din acest contract.

Urmărește
4 afișări

"Am avut pe larg discuţii despre contractul Bechtel cu ministrul Transporturilor şi ea încearcă să găsească metode pentru a rezolva problema arieratelor care fac parte din acest contract", a spus Mark Gitenstein, întrebat într-o conferinţă de presă despre contractul Bechtel.

El a adăugat că, pe baza discuţiilor avute cu Anca Boagiu, este încrezător că va fi găsită o soluţie.

"Sunt încrezător pe baza discuţiilor cu ea. Şi vreau să subliniez că e vorba şi despre o mare companie turcă, nu doar de România şi SUA. Dar sunt încrezător că problema arieratelor va fi rezolvată", a mai spus el.

Surse oficiale declarau, în 1 mai, pentru MEDIAFAX, că Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) au iniţiat negocieri cu Bechtel pentru a decide un nou grafic al lucrărilor la Autostrada Transilvania, cu noi termene ce vor depăşi luna decembrie 2012, data limită luată în calcul până în prezent pentru finalizarea proiectului.

"În prezent, din cauza constrângerilor bugetare şi întârzierilor înregistrate în plata lucrărilor efectuate în anul 2010, antreprenorul Bechtel a redus ritmul lucrărilor şi efectivele desfăşurate pe şantier. Ministerul Transporturilor şi CNADNR au demarat negocieri pentru eşalonarea plăţii datoriilor, încadrarea în standardele de cost şi refacerea programului de lucrări. În măsura în care acestea vor fi rezolvate, se va putea stabili un nou grafic de lucrări şi noi termene de finalizare", declarau sursele citate.

Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii a fost prelungit cu un an, până în decembrie 2012.

Autostrada Transilvania este proiectată pe o lungime totală de 415 kilometri, dar porţiunea construită până în prezent cu finanţarea statului, la aproape şapte ani de la lansarea proiectului, a depăşit cu puţin 10% din traseul total.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, declara în primăvara lui 2011, într-un interviu pentru Ziarul Financiar în legătură cu Autostrada Transilvania, că nu există niciun ban pentru Bechtel, constructorul proiectului, cel puţin până în vară, la rectificarea bugetară, astfel că lucrările pentru tronsonul Suplacu de Barcău - Borş (zona de nord-vest a autostrăzii) nu pot fi demarate.

Fişa proiectului de investiţie includă în bugetul pe acest an al ministerului de resort indică, pentru 31 decembrie 2010, o valoare rămasă de finanţat aferentă lucrării de 8,5 miliarde lei, dintr-o valoare totală aprobată la deschiderea finanţării de 12,7 miliarde lei.

Pe parcursul anului trecut a fost plătită companiei Bechtel o sumă totală de 965,1 milioane lei, din care datorii aferente anului 2009 de 867,8 milioane lei.

Un document oficial redactat recent de conducerea Ministerului Transporturilor şi obţinut de MEDIAFAX relevă totodată că pentru lucrările la Autostrada Transilvania au fost alocate prin bugetul pe acest an 148 milioane lei, în condiţiile în care valoarea datoriilor înregistrate la finele anului trecut depăşea 600 milioane lei.

"Având în vedere această alocare, nu se pune problema acordării de sume pentru începerea altor secţiuni în afara celor aflate în lucru. De asemenea, defalcarea pe sectoare a acestei sume nu poate fi efectuată până la plata datoriilor înregistrate, în condiţiile în care achitarea acestora este prioritară", se arată în document.

Aceeaşi sursă indică faptul că suma datorată Bechtel este de 104 milioane euro, iar penalităţile înregistrate pentru plăţile restante însumează 2,28 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici