Gitenstein: Americanii au crezut că pot construi o democraţie puternică, ca şi revoluţionarii români

Ambasadorul SUA a vorbit, luni, în discursul de Ziua Independenţei, despre americanii care şi-au riscat "vieţile şi onoarea lor sacră" semnând Declaraţia de Independenţă şi care, asemenea revoluţionarilor români din 1989, "au crezut că pot construi o democraţie puternică, energică şi independentă".

4 afișări

"Americanii şi-au riscat vieţile şi onoarea lor sacră semnând Declaraţia de Independenţă în urmă cu exact 235 de ani. Asemenea revoluţionarilor români de acum mai bine de douăzeci de ani ani, ei au crezut că pot construi o democraţie puternică, energică şi independentă", a spus ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

El a mai spus că, în acest an, Ziua Independenţei este marcată cu o atenţie specială celui de-al cincizecilea stat, reprezentat de exoticele insule Hawaii.

"Am ales acest stat nu doar datorită frumuseţii sale şi pentru că este locul naşterii preşedintelui Obama. Istoria statului Hawaii demonstrează şi ea cele spuse de mine: democraţiile puternice, durabile se construiesc prin eforturile bărbaţilor şi femeilor care dovedesc un curaj şi o dedicare deosebite", a spus ambasadorul.

El a reamintit că Hawaii a devenit stat al SUA în 1959, "însă în 1954 încerca încă să se elibereze de sub dominaţia de fier a proprietarilor de plantaţii şi a altor oligarhi care conduceau insulele".

"În 1954, mii de tineri soldaţi întorşi din Al Doilea Război Mondial şi muncitori au preluat în mod paşnic controlul asupra guvernului prin greve, nesupunere civilă şi alegeri, iar apoi au demarat reforme democratice şi de piaţă care au transformat Hawaii în statul de astăzi, din 2011", a spus ambasadorul.

El a povestit că printre revoluţionari s-a numărat tânărul erou de război american de origine japoneză Daniel Inouye, "un om de un curaj extraordinar", care şi-a riscat viaţa pentru camarazii săi în Italia, în anul 1945.

"Inouye a fost ales membru al legislativului în 1954 şi a contribuit la conducerea eforturilor de reformare. În 1962 a fost ales senator al SUA, iar acum este al treilea în linia de succesiune pentru funcţia de preşedinte al SUA, cea mai înaltă poziţie obţinută vreodată de un american de origine asiatică", a spus ambasadorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici