- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gitenstein: Frunda nu m-a convins că Băsescu se înşeală vizavi de noua Lege ANI
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, susţine că noua Lege ANI limitează puterile Agenţiei mai mult decât cerea decizia Curţii Constituţionale şi că i se pare corectă poziţia şefului statului vizavi de actul normativ, precizând că senatorul Frunda nu l-a convins că preşedintele se înşeală.
Gitenstein: Frunda nu m-a convins că Băsescu se înşeală vizavi de noua Lege ANI (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Lupta împotriva corupţiei are o importanţă crucială pentru companiile americane, pentru investitorii străini şi pentru întreaga Românie. Conform celui mai recent sondaj pe care l-am văzut, doar 16% dintre români sunt multumiţi de eforturile guvernului în lupta împotriva corupţiei. Legea, în forma sa actuală, limitează puterile ANI mai mult decât solicita decizia Curţii Constituţionale. Poziţia şefului statului vizavi de legea ANI mi s-a părut corectă. Senatorul Frunda mi-a cerut să mă întâlnesc cu el pentru a îmi explica de ce preşedintele se înşeală. Nu a reuşit să mă convingă pe mine, însă i-a convins pe cei mai mulţi dintre senatori. Sunt dezamăgit, mai ales că stabilirea procedurii de urmat a depins de un singur vot (52-51)", se arată într-o declaraţie a ambasadorului remisă agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Senatul a adoptat miercuri cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI, modificată de Comisia juridică după cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu.
Raportul comisiei juridice, prin care au fost acceptate doar câteva din solicitările de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu şi se corectau unele prevederi declarate neconstituţionale, a fost votat cu 111 voturi "pentru", trei abţineri şi un vot împotrivă.
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, a declarat miercuri în plen, la dezbaterile privind reexaminarea legii ANI, că este de neacceptat ca un Senat suveran al unui stat membru al UE să accepte o presiune politică, o presiune psihică la nivelul adoptării deciziilor.
"Este o tensiune mai mare ca de obicei când discutăm o cerere de reexaminare a preşedintelui României, pentru că, în perioada care a trecut de la adoptarea formei finale a legii de către Senat şi până la dezbaterea de ieri (marţi - n.r.), s-a făcut un lobby intens în favoarea unei anumite forme a legii. Cred că într-un stat democratic este normal să faci lobby în favoarea unui proiect de lege. Cred însă că nu este normal ca funcţionari ai statului român să meargă la ambasade de la Bucureşti şi să prezinte lucrurile denaturat, româneşte, să mintă. Funcţionari ai ANI au fost la mai multe ambasade şi s-au plâns că decizia finală a Senatului lipseşte agenţia de puterile pe care le avea, că noi am desfiinţat comisiile de verificare a averilor şi astfel nu au instrumentele juridice necesare pentru a-şi atinge obiectivele", a declarat în plen preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda.
El a amintit că luni, sub patronajul preşedintelui Senatului, a existat o întâlnire cu ambasadorii SUA şi Germaniei, cărora le-a fost prezentată situaţia, respectiv faptul că ANI are aceleaşi atribuţii şi aceleaşi instrumente juridice.
"În comisiile reunite am asistat marţi la o premieră. Au fost prezenţi la lucrările noastre un ambasador al Olandei şi doi reprezentanţi ai altor ambasade. (...) Este de neacceptat. Cred că un Senat suveran al unui stat membru al UE nu poate să accepte o presiune politică, o presiune psihică la nivelul adoptării deciziilor. Eu nu-mi amintesc ca vreodată un ambasador român să fi cerut în Olanda, SUA, Germania, o anumită decizie a parlamentelor respective într-o cauză anume pe care o dezbăteau. Sunt pentru deschidere, sunt pentru dialog, sunt pentru norme uniformizate la nivel european, dar hai să ne respectăm, iar atitudinea reprezentanţilor ANI, care tot timpul au intervenit, care cerea interpreţilor, translatorilor care traduceau reprezentanţilor străini să traducă o parte şi să nu traducă altă parte din ceea ce spuneam noi mi se pare mai mult decât condamnabil", a mai spus Frunda.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.