- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gitenstein:Nici România, nici SUA nu sunt dispuse acum să discute aranjamentul financiar pentru F-16
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la acest moment nici Guvernul român nici cel american nu sunt "foarte dispuse" să discute despre un eventual aranjament financiar pentru F-16, dar a precizat că o soluţie ar fi o abordare regională.
"Este o negociere foarte complicată pentru că la un moment dat va fi nevoie de anumite aranjamente de ordin financiar. Sincer, cred că niciunul dintre cele două Guverne nu este foarte dispus la ora actuală să intre, să se ocupe de un asemenea aranjament financiar. Dar există mai multe variante pe care le explorăm, iar acesta este unul dintre ele", a spus Gitenstein întrebat despre eventuale noutăţi legate de un contract pentru achiziţionarea de avioane F-16.
El a spus că este la curent cu declaraţii apărute în presă ale secretarului general al NATO şi ale unui oficial bulgar privind o abordare regională a problemei. "Este ceva care s-ar putea discuta, respectiv o abordare regională. Eu ţin mult la acest subiect şi voi cointinua să acţionez", a adăugat diplomatul american.
Întrebat despre referirile premierului bulgar la negocieri între România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia pentru un astfel de program, Gitenstein a spus că proiectul este într-un stadiu preliminar, dar că aceasta poate fi o soluţie.
"Este totul într-un stadiu preliminar. Este cam tot ceea ce pot să vă spun în acest stadiu. E o simplă idee. Să afirm că este vorba despre o negociere, ar fi prea mult. Însă pare o idee logică, are sens", a spus el.
Procedurile de negociere privind achiziţionarea de avioane multirol continuă, iar, în cazul în care vor fi încheiate în acest an, aparatele de zbor ar putea fi recepţionate în următorii doi ani, a declarat, la 23 martie, preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu.
Surse militare declarau, la 3 martie, pentru MEDIAFAX, că SUA ar urma să trimită României un document privind eşalonarea unei eventuale plăţi pentru achiziţionarea de avioane F-16 în uz urmând ca, în cazul în care partea română va fi de acord, să fie transmisă oficial o nouă ofertă de achiziţionare de avioane.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie 2010 propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, la un cost aproximativ de 1,3 miliarde dolari. Ministerul Apărării preciza la acel moment că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.
Emil Boc a declarat, însă, la începutul lunii august 2010, că Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F-16, răspuns oferit la doar două zile după expirarea termenului până la care România trebuia să achite o primă tranşă de bani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
-
Tanczos Barna: Anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de 7 la sută
-
Anunţul lui Daniel David referitor la majorarea salariilor profesorilor
-
23.000 de copii în România abandonează şcoala în fiecare an. Ce soluţii are ministrul Educaţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO