Gitenstein: Pentru un ambasador al SUA nu există onoare mai mare decât colaborarea cu Corpul Păcii

Publicat: 24 01. 2011, 16:18
Actualizat: 06 11. 2012, 13:02

Mark Gitenstein a spus, la începutul discursului său de la sediul Corpului Păcii (Peace Corps) din Bucureşti, că deşi nu a fost niciodată voluntar, i-ar fi plăcut acest lucru, amintind că a colaborat întotdeauna cu această organizaţie.

Ambasadorul a precizat că ONG-ul a fost înfiinţat, în urmă cu 50 de ani, de fostul preşedinte american John F. Kennedy, reprezentând „spiritul optimismului american”. El a amintit şi faptul că primul director al Corpului Păcii, Sargent Shriver, a murit săptămâna trecută, după o îndelungată carieră în organizaţia mondială.

„Astăzi sărbătorim tinerii bărbaţi şi tinerele femei care şi-au dedicat ani din viaţă Corpului Păcii”, a mai spus Gitenstein, precizând că România a primit, de-a lungul a 20 de ani, peste 1.000 de voluntari care s-au implicat în proiecte educaţionale din şcolile române.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Doru Costea a spus, în cadrul ceremoniei, că împlinirea a 50 de ani de existenţă a Corpului Păcii este un moment plin de bucurie, în care „evaluăm şi ne asumăm continuarea progreselor şi nerepetarea greşelilor”, amintind însă că „numai cel ce nu munceşte nu face greşeli”.

Secretarul de stat s-a referit la data reală a înfiinţării Corpului Păcii, respectiv 1 martie, spunând că această dată are o semnificaţie cu atât mai mare cu cât reprezintă „o renaştere” şi venirea primăverii.

„Contribuţia fundamentală a Corpului Păcii în ţara noastră este că le-aţi arătat românilor că merită să se gândească ce pot face pentru ţara lor”, a conchis Doru Costea.

În cadrul ceremoniei de luni au rostit discursuri şi directorul general din Ministerul Educaţiei Liliana Preoteasa, inspectorul general pentru limbile engleză, japoneză şi chineză, Anca Pegulescu, fostul inspector general Cati Comişel, precum şi reprezentanţi ai Corpului Păcii România şi voluntari ai organizaţiei.

La sfârşitul ceremoniei, oaspeţilor le-a fost prezentat noul logo al ONG-ului, gravat pe un tort aniversar.

Corpul Păcii România a fost înfiinţat în martie 1991, când un prim grup de 18 voluntari a venit în ţară pentru a iniţia un proiect legat de orfelinatele din România. Până în prezent, România a primit 1.043 de voluntari care au participat la predarea limbii engleze în regim bilingv sau intensiv în şcolile româneşti, inclusiv cele din zone dezavantajate.