Gitenstein: Predoiu mi-a povestit că miniştri ai Justiţiei au încercat să interfereze în justiţie

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că a avut o lungă discuţie, miercuri, cu ministrul Cătălin Predoiu din care a aflat că unii miniştri ai Justiţiei au încercat să interfereze în procesul de justiţie, el spunând că acest lucru nu s-a întâmplat doar în perioada comunistă.

Urmărește
335 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Predoiu mi-a povestit că miniştri ai Justiţiei au încercat să interfereze în justiţie

Gitenstein: Predoiu mi-a povestit că miniştri ai Justiţiei au încercat să interfereze în justiţie Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ambasadorul a menţionat într-un discurs problema "dificilă legată de modul în care se întrepătrund iniţiativele politice şi legislative emanând de la Executiv cu independenţa sistemului judiciar".

"Unde se intersectează independenţa cu responsabilitatea, în general? Este un subiect dificil şi în SUA şi clar şi aici. Eu înţeleg istoria dumneavoastră. Am aflat nişte lucruri despre România ieri, lucruri pe care nu le ştiam. Am avut o discuţie lungă cu ministrul Predoiu despre cum a fost istoria dumneavoastră şi despre ce au făcut unuii miniştri ai Justiţiei aici în sensul în care au încercat să interfereze în procesul judiciar. Şi nu este un lucru valabil doar pentru perioada comunistă", a spus Gitenstein.

El a adăugat că, "probabil, miniştrii justiţiei nu au fost atât de integri ca Monica Macovei şi au încercat să intervină în procesul judiciar, aşa că există motive pentru care se construiesc adevărate ziduri pentru independenţa sistemului judiciar".

Diplomatul american a subliniat că "sistemul judiciar trebuie să fie deschis la reformă".

Pe de altă parte, ambasadorul s-a pronunţat pentru utilizarea Internetului în îmbunătăţirea transparenţei sistemului judiciar.

"Cred că putem utiliza Internetul pentru a îmbunătăţi transparenţa sistemului judiciar", a spus Gitenstein.

El a precizat că acest lucru se întâmplă "cu destul de mult succes" în SUA, "deşi aplicarea nu este consecventă şi (...) unele tribunale fac bine acest lucru, iar altele nu:.

"Ar fi bine dacă, în cazul tuturor instanţelor ar fi uşor şi pentru dumneavoastră şi pentru oamenii din presă să afle ce se întâmplă în sala de judecată, prin publicarea pe site-ul instanţelor a statusului diverselor proceduri judiciare, a numelui judecătorului, a pledoariilor, motivaţiilor şi opiniilor. De exemplu, în această privinţă este o problemă în România, unde este foarte greu să faci rost de opinii de exemplu în acest stadiu. E un lucru care costă, iar Banca Mondială face cheltuieli mari pentru acest lucru în România. Pe termen lung, de fapt, nu este chiar atât de scumpă postarea de informaţii, iar ea poate fi foarte valoroasă prin faptul că adaugă transparenţă procesului", a spus ambasadorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici