Gitenstein: Preocupările companiilor americane, legate de deciziile ministeriale şi licitaţii

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, luni, că fiecare dintre predecesorii săi din ultimii 15 ani a primit plângeri din partea companiilor americane despre acte de corupţie, el spunând că preocupările cele mai mari sunt legate de deciziile ministeriale şi de licitaţii.

9 afișări

"Fiecare ambasador care a fost aici - probabil în ultimii 15 ani - ştie de astfel de alegaţii (n.red. acuzaţii ale companiilor americane legate de fapte de corupţie). Am vorbit cu toţi predecesorii mei şi nu este nimic nou. Este o preocupare majoră, iar companiile americane se plâng de acest lucru de 15 ani. Au avut loc o serie de îmbunătăţiri, însă cea mai importantă ameliorare va fi atunci când oameni de genul celor despre care am să vorbesc astăzi îşi vor impune optimismul şi hotărârea de a schimba sistemul. Voi vorbi azi despre 7 români care lucrează nu toţi în domeniul combaterii corupţiei, dar care vor să schimbe România. Există lideri în acest Guvern, lideri care luptă din greu ca să schimbe lucrurile. Ministrul Predoiu de la Justiţie este unul dintre ei", a spus Gitenstein.

El a făcut aceste declaraţii într-un scurt interviu acordat agenţiilor de presă româneşti înainte de ceremonia de marcare a Zilei Independenţei.

Mark Gitenstein a mai spus că aceşti oameni de afaceri au făcut plângeri în ultimii 15 ani. "Şi, ştiindu-vă procurorii şi poliţiştii, sunt convins că sunt urmăriri penale", a adăugat el.

Ambasadorul a refuzat să dea nume concrete, însă a precizat că "cele mai mari preocupări ale companiilor americane sunt legate de deciziile ministeriale şi licitaţii în mod special, unde ei au sentimentul că acestea sunt câştigate de competitori pentru că au făcut ceva nepotrivit".

Anterior, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, într-un interviu pentru "Adevărul", că există companii americane care au investit în România şi care se plâng de faptul că oficiali români le cer mită.

Ambasadorul american a spus că a discutat cu reprezentanţi ai companiilor americane deja prezente în România care se lovesc fie de probleme cu corupţia, fie de lipsa transparenţei, fie de lipsa previzibilităţii.

"Mi se plâng tot timpul. Mai există un număr de companii care se gândeau să investească în România şi care fie nu au luat o decizie, fie se tem să investească în România din această cauză. Pentru că există o lipsă de previzibilitate şi există acuzaţii şi probleme semnificative cu corupţia şi transparenţa", a spus Gitenstein.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici