Giurgiu face lege pentru ca elevii români să nu fie discriminaţi în raport cu cei maghiari

Deputatul Mircia Giurgiu va depune în Parlament un proiect care prevede ca şcolile cu predare în limba română din localităţile unde românii sunt minoritari să aibă personalitate juridică, indiferent de efectivul de elevi, pentru ca elevii români să nu fie discriminaţi în raport cu cei maghiari.

9 afișări

Deputatul Mircia Giurgiu, care se consideră exclus din PDL, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, în România, cel mai des se întâlneşte discriminarea faţă de populaţia de etnie romă şi cea maghiară, însă discriminarea este valabilă şi pentru populaţia românească, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Voi depune în Parlament un proiect legislativ de modificare a Legii Educaţiei care prevede ca unităţile de învăţământ cu predare în limba română din localităţile unde populaţia românească este minoritară să aibă personalitate juridică, indiferent de efectivul de elevi, pentru ca elevii români să nu mai fie discriminaţi în raport cu cei aparţinând comunităţii maghiare. În România, cel mai des se întâlneşte discriminarea faţă de populaţia de etnie romă şi cea maghiară, însă discriminarea este valabilă şi pentru populaţia românească, dar care trăieşte în localităţi unde este minoritară", a spus Mircia Giurgiu.

Potrivit acestuia, un astfel de proiect legislativ este necesar în vederea asigurării "principiului echităţii".

"Elevii români au dreptul de a învăţa în localitatea de domiciliu în limba română, la fel cum colegii lor de alte etnii au acest drept", a precizat Giurgiu.

Giurgiu a dat exemplul comunei clujene Săvădisla, cu populaţie majoritar maghiară, unde copiii români nu au şcoală în limba maternă şi sunt obligaţi să urmeze cursurile în localităţi învecinate.

Proiectul de lege va fi depus, luni, în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici