Dezbaterea următoare ar putea avea loc marţea viitoare.
Astfel, senatorii jurişti au amânat dezbaterea asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
În cadrul dezbaterilor, CSM a cerut prorogarea termenului în ceea ce priveşte discuţia pe marginea celor trei proiecte de lege.
În replică, vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, a afirmat că reprezentanţii cer „prorogarea fără să arate ce demersuri au întreprins”.
Totodată, şi preşedintele comisiei Juridice, Şerban Nicolae a afirmat că „CSM ar putea fi bănuit de rea intenţie, din moment ce nu vine cu niciun fel de material, timp de un an, dar beneficiază de timp şi mai doresc prorogare de un an. Neputând proroga cu caracter intermedir, aş fi spus Domnule, mai aveam nevoie de o anumită perioadă de timp pentru impelemnatera anumitpor măsuri, pentru contracte, pregătiri, structrura de evaluare şi notare, orice, aş fi zis da. Cel mai probabil că şi în anul viitor, Guvernul, ăla care o fi, să dea o Ordonanţă de Urgenţă la solicitarea imperativă a CSM că nu sunt pregătiţi şi nu pot modificarea cursurilor de formare INM., şi-n consecinţă, hai să mai prorogăm odată”.
De asemenea, alte două proiecte aflate pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din Senat, care au fost amânate sunt: pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 12/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei; pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.
Cele trei ordonanţe de urgenţă ar putea fi modificate de Senat, care este camera decizională în acest caz.
La şedinţă a fost invitat să participe ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului, însă acesta nu a participat, prezentându-se, în schimb, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei.