Gorbaciov: Nu împărtăşesc ideea că Europa trebuie construită prin UE

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat, miercuri, la Bucureşti, că lumea se confruntă cu o criză de conducere, că nu împărtăşeşte ideea că Europa trebuie construită prin Uniunea Europeană şi că "victoria lui Barack Obama ne arată că şi America are nevoie de schimbări".

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov: Nu împărtăşesc ideea că Europa trebuie construită prin UE

Gorbaciov: Nu împărtăşesc ideea că Europa trebuie construită prin UE (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Gorbaciov a participat, miercuri, la Bucureşti, la lansarea cotidianului "Puterea".

"Eu nu împărtăşesc ideea că Europa trebuie construită prin Uniunea Europeană", a spus Gorbaciov, care de altfel s-a referit în discursul său nu doar la Europa, ci şi la Statele Unite, ţară despre care a afirmat că avea nevoie de o schimbare care a început odată cu alegerea preşedintelui Barack Obama.

"Acum trei ani am fost în SUA şi am vorbit unui auditoriu de 12.000 de persoane. M-au întrebat: «Ce ne sfătuiţi să facem? Este tot mai rău la noi». Şi le-am spus că este periculos să dai sfaturi americanilor. Americanii preferă să dea ei sfaturi. Totuşi, m-au rugat să le spun ceva şi atunci le-am spus: «America are nevoie de Perestroika sa». Atunci, 12.000 de oameni m-au aplaudat. Le-am spus că şi în America vor avea loc schimbări. Şi, iată, că schimbările au apărut. Victoria lui Obama ne arată că şi America are nevoie de schimbări", a comentat fostul lider sovietic.

Fostul lider sovietic s-a referit şi la probleme actuale ale omenirii, dar şi la viitorul acesteia.

"Noi trăim într-o lume globală, dar nu ştim cum să o conducem. Nu ştim cum să conducem în Europa, nu doar în lume", a spus el, adăugând că oamenii trebuie să înveţe din lecţiile dureroase primite în istorie cum să trăiască şi cum să conducă.

"Aceasta e lumea noastră modernă. Dacă mai adăugăm că în lume jumătate din oameni trăiesc cu un dolar sau doi pe zi, dacă mai adăugăm problemele legate de natură şi conflictul cel mai greu şi cel mai primejdios, cel al relaţiilor dintre oameni, atunci avem la ce să ne gândim foarte serios. Şi nimeni, chiar nici SUA nu are suficiente puteri să decidă asupra acestor probleme pe care le avem acum. (...) Singuri nu le putem rezolva. Trebuie să ne unim forţele, să construim un sistem pentru a conduce lumea la nivel global", a mai spus Gorbaciov.

El a rememorat într-un amplu discurs şi schimbarea care a avut loc sub conducerea sa.

"Cu 25 de ani în urmă a început Perestroika. La 18 martie 1985 am fost ales secretar general şi astfel a început activitatea mea. Ştiam atunci multe şi nu doar despre ţara mea, ci şi despre socialism, şi despre statele din Vest şi despre America, şi despre China... situaţia în ţara mea, la acel moment se rezuma într-un singur lucru pe care îl spuneau oamenii: «Mai departe nu mai putem trăi aşa». O ţară mare, puternică, o ţară educată şi cu mari resurse nu asigura necesităţi simple, iar oamenii cereau schimbări. Când am înţeles că nu putem să ne sustragem de la aceste cereri, am decis că nu putem închide ochii şi am acţionat rersponsabil", a spus Gorbaciov.

"Ajunseserăm într-un punct în care trebuia să ne gândim ce fel de socialism am construit şi ce să facem cu el. (...) Am spus: Oamenii aşteaptă schimbări. Trebuie să decidem salvarea de la totalitarism şi trecerea la democraţie (...) Perestroika a dat libertate, a dat posibilitatea exprimării libere", a mai comentat fostul lider sovietic, adăugând că şi în România era de aşteptat să apară lideri care să-şi asume responsabilitatea de a face schimbările pe care populaţia le dorea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici