- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.11.2015, 13:36)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gorghiu, despre comasarea alegerilor propusă în programul de guvernare a Cabinetului Cioloş: Un obiectiv pe care şi-l poate fixa un Parlament nou, legitim
Alina Gorghiu a declarat, luni, cu privire la comasarea alegerilor prevăzută în programul premierului desemnat, că acesta este unul dintre obiectivele pe care un Parlament nou constituit şi legitim şi-l poate fixa, adăugând că este nevoie de girul majorităţii pentru revizuirea Constituţiei.
Urmărește
770 afișări
Gorghiu, despre comasarea alegerilor propusă în programul de guvernare a Cabinetului Cioloş: Un obiectiv pe care şi-l poate fixa un Parlament nou, legitim (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
"Modificare Constituţiei nu se poate face decât cu un nou Legislativ. Noi am zis că este unul dintre obiectivele pe care un Parlament nou, legitim şi le poate fixa. O Constituţie nu prevede doar modificare unui articol sau al altuia, prevede totuşi girul unei majorităţi şi eu aş spera că putem agrea în unanimitate anumite modifcări instituţionale de amploare", a răspuns copreşedintele PNL Alina Gorghiu, întrebată cum priveşte obiectivul asumat de premierul desemnat de a comasa alegerile locale şi de o perioadă de cinci ani pentru exercitarea tuturor mandatelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Alina Gorgiu a mai afirmat, în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, că "un nou Parlament (..) poate reprezenta începutul unui nou proces de modificare, regândire, ajustare a prevederilor constituţionale".
Copreşedintele PNL a mai spus că ideea comasării alegerilor îi preocupă "cam toţi liderii de partide politice parlamentare", adâugând că în caz contrar în fiecare an sau din doi în doi ani vom avea alegeri electorale.
„(...) în fiecare an sau din doi în doi ani mai avem câte o alegere că vorbim de europarlamentare, de locale şi parlamentare, că vorbim peste patru ani de prezidenţiale, o mai fi şi un referendum. De fiecare dată, noi în loc să asigurăm o stabilitate socială să asigurăm un mediu economic care să nu fie influenţat permanent de alegeri ne pierdem energiile şi resursele", a apreciat copreşedintele PNL.
Alina Gorghiu a mai declarat că a discutat cu Dacian Cioloş şi despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că liberalii vor acorda o atenţie sportită acestui subiect.
Potrivit copreşedintelui PNL anularea efectelor Ordonanţei 55 care a permis migrarea aleşilor locali şi revenirea la alegerile în două tururi pot influenţa în bine procesul electoral din România.
"Trebuie ca acea catastrofă de Ordonanţă făcută special de PSD în momentul acela pentru a câştiga alegerile să fie anulată şi trebuie ca primarii şi aleşii locali să îşi piardă mandatul. A doua propunere pe care o vom discuta cu Cabinetul Cioloş şi cu ceilalţi este alegerea în două tururi de scrutin pentru că vorbim despre nevoia de legitimare a alesului", a explicat Gorghiu.
Planul Guvernului Cioloş cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani,ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.
Pe de altă parte, Comisia de la veneţia şi Curtea Constiuţională au stabilit că legile electorale nu pot fi modificate decât cu cel puţin un an înaintea scrutinului.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe