- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.09.2015, 12:06)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gorghiu: Interimatul la TVR nu e o soluţie. PNL este deschis la dialog privind situaţia televiziunii
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului, că interimatul la conducerea TVR nu este o soluţie şi că se îndoieşte că Stelian Tănase era membru al vreunui partid astfel încât să fie necesar să fie schimbat.
Urmărește
280 afișări
Gorghiu: Interimatul la TVR nu e o soluţie. PNL este deschis la dialog privind situaţia televiziunii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
”Interimatul la conducerea TVR nu înseamnă o soluţie. Aş fi preferat să avem acest dialog înainte. Înţeleg că se vine cu o propunere de nepartizanat politic. Vă întreb: Stelian Tănase era membru al vreunui partid politic încât să simţiţi nevoia să-l schimbaţi astăzi, să puneţi un interimar? Mă îndoiesc”, a spus Gorghiu, răspunzând-i liderului PSD, Liviu Dragnea, care a propus ca la conducerea TVR să fie o persoană neimplicată politic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Gorghiu a menţionat, referitor la propunerea lui Liviu Dragnea privind discuţii pe marginea modificării legislaţiei referitoare la funcţionarea TVR, că PNL nu a refuzat niciodată dialogul pe teme importante.
”Acum vă spun un lucru: niciodată PNL nu a refuzat dialogul pe teme importante. Săptămâna viitoare vom accepta orice întâlnire pentru a creiona viitoarea lege a TVR. Mai rămâne întrebarea: Aţi pus problema şi Guvernului? Ştiţi că acele datorii nu se vor rezolva în Parlamentul României, ci doar prin asumarea factorului guvernamental? Aţi vorbit şi cu domnul Ponta să vedeţi dacă aceste datorii vor fi plătite pentru a vedea dacă situaţia la TVR se va îmbunătăţi? Dacă da, veţi avea toată deschiderea din partea PNL”, a adăugat Gorghiu.
Raportul de activitate al TVR pe 2014 a fost respins, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, unde au fost înregistrate 115 voturi ”pentru” şi 220 de voturi ”împotrivă”, iar potrivit legii Consiliul de Administraţie şi preşedintele director general al TVR, Stelian Tănase, se consideră demişi.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, declara că propunerea coaliţiei pentru şefia interimară a Televiziunii publice va fi "un om respectat din TVR", care nu are niciun fel de apartenenţă politică.
"Propunerea pe care noi o s-o transmitem la comisii pentru această perioadă de interimat nu va fi o propunere politică, va fi o propunere serioasă, un om respetat din TVR, care nu are niciun fel de apartenenţă politică şi care pe această perioadă de interimat va colabora cu noi, cu comisiile de Cultură, cu Guvernul", afirma Dragnea.
La ora transmiterii acestei ştiri, Irina Radu, director de programe al SRTV, este audiată la Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a prelua interimatul la şefia Televiziunii Publice.
Stelian Tănase a spus, în Parlament, că situaţia TVR este atât de "gravă", încât doar un şir de măsuri guvernamentale pot salva instituţia, susţinând că datoriile TVR s-au strâns în lipsa sprijinului de la Guvern şi de la Parlament.
"Situaţia televiziunii nu mai este la îndemâna managerilor televiziunii. Situaţia este atât de gravă, lucru pe care în mai multe rapoarte către Guvern şi Parlament am făcut vorbire, încât nu se poate rezolva printr-un şir măsuri, nu există o singură măsură care să salveze televiziune, pe care trebuie un Guvern să şi le asume", a explicat Stelian Tănase.
El a spus că de-a lungul timpului au fost luate măsuri care au afectat situaţia financiară a televiziunii, precum limitarea segmentului plătitorilor de taxă TV pentru persoane juridice şi schimbări în legislaţia publicităţii. În aceste condiţiile, datoriile au crescut. Mai mult, Stelian Tănase susţine că în 2013 Guvernul a promis televiziunii că va lua măsura indexării taxei TV, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În baza acelei promisiuni, însă, TVR a contractat un credit care a ajuns să afecteze apoi şi mai mult situaţia gravă a datoriilor ce nu puteau fi plătite.
Stelian Tănase a precizat că a venit în mai multe rânduri cu propuneri cu privire la măsuri pe care Guvernul să le aprobe, precum indexarea taxei, amnistia fiscală, ştergerea datoriile, schimbarea regimului publicităţii la TVR, reeşalonarea datoriilor. "Nu am reuşit să obţinem niciuna din aceste măsuri", a spus Tănase.
Acesta a luat cuvântul în plenul reunit al celor două Camere odată cu discutarea Raportului de activitate al TVR pe anul 2013, raport aprobat de Comisiile pentru cultură. Raportul a fost adoptat de plen. În momentul discutării Raportului pe anul 2014, cel în urma căruia conducerea TVR ar putea fi demisă, Stelian Tănase nu a mai dorit să ia cuvântul.
Luni seară, directorul general al TVR, Stelian Tănase, a acuzat, într-o emisiune la postul public, că s-a decis "lichidarea" sa de la conducerea TVR la cererea vicepremierului Gabriel Oprea, care l-a sunat "foarte înfierbântat, foarte opărit", cerându-i să scoată de pe post un material despre plagiatul său. El mai susţine că liderul UNPR s-ar fi folosit şi de reprezentanţii partidului său în conducerea TVR pentru a opri materialele pe această temă.
"A doua zi, Oprea s-a văzut cu cei doi lideri ai PSD şi au hotărât lichidarea mea. E vorba de Ponta şi Dragnea. Este un amestec grosolan în libertatea presei din România, este un lucru inacceptabil", afirma şeful TVR.
Acestea nu au fost singurele atacuri lansate de Tănase la adresa actualei guvernări. Pe 31 iulie, Stelian Tănase declara că Victor Ponta este cel mai ostil premier faţă de TVR, susţinând că măsurile pentru salvarea televiziunii publice, precum indexarea taxei TV, scăderea TVA şi amnistia fiscală, "stau în pixul" şefului Guvernului.
"Ne ţine strâns în braţe (Victor Ponta, n.r.) şi ne mai dă şi câte un cap în gură (...) Ar fi bine să ne lase, să ne mai ignore puţin (...) Dar el trebuia în trei ani să ia câteva decizii", spunea Tănase.
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care a avut venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei în 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.
Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat. Din cele 440 de milioane de lei, 240 de milioane de lei reprezentau obligaţiile efective către bugetul de stat, iar restul sumei era reprezentată de penalităţi şi majorări.
Stelian Tănase s-a aflat la conducerea TVR din decembrie 2013, iniţial ca director general interimar.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe