Gorghiu: Majorarea salariilor cu 10% trebuie să fie ultima creştere. Ce spune despre cazul Tobă

Deficitul bugetar de 3% trebuie menţinut, astfel încât în 2016 trebuie evitate orice derapaje,a declarat, luni,copreşedintele PNL Alina Gorghiu, adăugând că, în opinia sa, majorarea cu 10% a salariilor pentru bugetari este şi ultima creştere de acest fel, însă PNL nu deţine majoritatea parlamentară.

Urmărește
1988 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Majorarea salariilor cu 10% trebuie să fie ultima creştere. Ce spune despre cazul Tobă

Gorghiu, despre acuzaţiile de plagiat în cazul Tobă: Am apreciat reacţia premierului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebată, la Digi 24, dacă din punctul de vedere al PNL, decizia de majorare cu 10% a salariilor bugetarilor a fost ultima mărire de salarii, Gorghiu a răspuns: "Da, categoric. Dacă deficitul nu se va menţine în 3%, nu va mai exista niciun fel de susţinere de măriri de salarii în an electoral decât în parametrii în care exista sume la buget pe care să le poţi distriubui cu acceptul guvernului sau al Parlamentului".

Gorghiu a mai comentat că orice majorare în plus ar face ca deficitul să depăşească 3% din PIB şi că, odată aplicată decizia de creştere cu 10%, trebuie să se tragă linie. "Sunt doi actori în 2016, în materie de măriri de salarii. Odată Guvernul poate fi, dar slavă cerului că avem un guvern tehnocrat, ferit de tentaţia de a atrage voturi în campania electorală, şi Parlamentul. În Parlament, majoritatea nu ne aparţine în acest moment, din nefericire. Pentru a păstra deficitul de 3% va trebui să nu facem derapaje. Orice mărire se va aplica anul viitor va face deficitul să sară de cei 3%. Ce a fost făcut până acum, a fost făcut. Ar trebui să tragem linie", a declarat copreşedintele PNL.

Gorghiu, despre acuzaţiile de plagiat în cazul Tobă: Am apreciat reacţia premierului

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că a apreciat reacţia premierului în privinţa acuzaţiilor de plagiat aduse ministrului de Interne Petre Tobă, precizând că aşteaptă să vadă decizia celor care au competenţe în a se pronunţa în acest caz şi că va exista o discuţie pentru ajustrarea legislaţiei. 

Întrebată, luni, la Digi 24, cum se poziţionează faţă de acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse ministrului de Interne, Gorghiu a spus că în câteva zile se va afla adevărul şi se va lua o decizie.

"Acuze se pot face foarte multe. Şi legate de integritate şi legate de partea etică. În schimb, reacţia primului ministru este cea pe care am apreciat-o. În câteva zile aflăm care este adevărul şi se va lua o decizie. În cazul în care rezultatul va fi că a fost palgiat, am înţeles că măsura este una singură, probabil înlocuirea din funcţie. Aştept să văd ce soluţie vor da cei care sunt abilitaţi să se pronunţe" a declarat Gorghiu.

Copreşedintele liberal a mai susţinut că ia în calcul modificarea legislaţiei astfel încât universităţile să poată evalua tezele de doctorat şi în cazul demnitarilor, care, potrivit legii actuale, sunt verificaţi de Consiliul Naţional de Etică aflat în subordinea Ministerului Educţaiei. "Vom avea o discuţie în Parlament pentru a vedea cum trebuie ajustată legislaţia pentru ca universităţile care au dat acel titlu de doctor să poată face direct evaluarea lucrării. Până atunci, decizia va fi una legală", a declarat Gorghiu.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi seară, că i-a cerut ministrului Educaţiei să "vină cu o analiză cât mai repede" referitoare la acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune "unul sau altul".

"Un lucru este foarte clar: criteriul de integritate rămâne un criteriu esenţial şi prioritar peste care nu o să treacă nici prim-ministrul. Mi-am asumat integritatea şi va rămâne acest obiectiv un obiectiv prioritar, dar nu pot să judec un om până când nu am elementele obiective. Domnul Tobă are versiunea dânsului şi vreau să văd în ce măsură aceste lucruri se confirmă sau se infirmă", a declarat Cioloş.

Noul ministru de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliţia Română în ultimii trei ani, se alătură listei cu demnitari acuzaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat, potrivit Press One.

Press One a scris joi că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) solicitarea de a aproba declanşarea procedurilor legale privind analizarea măsurii în care au fost respectate normele de bună conduită în elaborarea tezei sale de doctorat.

Cel mai cunoscut caz de plagiat în rândul demnitarilor este cel al fosului premier Victor Ponta, în cazul căruia, în 2012, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, al cărui absolvent este, a decis că a plagiat teza de doctorat "Curtea Penală Internaţională". Un alt verdict, de data aceasta favorabil premierului, a fost dat însă, în aceeaşi perioadă, de Consiliul Naţional de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei şi a cărei componenţă a fost schimbată de guvern chiar înainte ca acesta să analizeze acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta.

După pierderea alegerilor prezidenţiale, în decembrie 2014, fostul premier anunţa că va renunţa la titlul de doctor, ceea ce nu s-a întâmplat, sub pretextul unui vid legislativ.

Şi fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici