- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.08.2014, 15:42)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gorghiu (PNL): Cer premierului să anunţe urgent care este cea de a doua nominalizare pentru comisar european
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu, purtător de cuvânt al formaţiunii politice, îi solicită premierului Victor Ponta să anunţe care este cea de a doua nominalizare a României pentru postul de comisar european, în urma informaţiilor apărute în acest sens.
Urmărește
282 afișări
Alina Gorghiu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
"Îi cer în mod public primului ministru să comunice urgent care este cea de-a doua nominalizare pentru postul de comisar european, aşa cum arată informaţiile apărute în presă. Vrem să ştim dacă cea de-a doua propunere este tot un membru din marea familie clientelară a PSD-ului", arată Gorghiu, într-un comunicat transmis sâmbătă.
Ea menţionează că PNL a susţinut în repetate rânduri necesitatea clarificării situaţiei privind nominalizarea unui comisar european din partea României, dar şi ca audierile parlamentare să se desfăşoare conform procedurilor.
"Legea nr. 373/2013 prevede clar că Parlamentul României trebuie informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea comisarului, pentru convocarea de audieri în comisiile de specialitate. Însă premierul Victor Ponta a preferat să ignore procedurile, generând un risc de delegitimare a mandatului viitor comisar european. La învestitura Guvernului, Victor Ponta s-a angajat să evite simularea consultărilor şi să respecte rolul şi atribuţiile Parlamentului. Este evident că premierul nu s-a ţinut de cuvânt, cum nu a respectat de fapt nicio promisiune din cele asumate", mai spune purtătorul de cuvânt al PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles.
Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă nu a precizat despre cine este vorba.
"Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor.
Preşedintele Băsescu a menţionat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.
"Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker", a menţionat Băsescu.
"Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană reprezentantul României nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (...), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus el.
Preşedintele a menţionat că îi rămâne să insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru România în Comisia Europeană.
El a menţionat că există "o exigenţă creată acum" care a existat şi înainte, dar nu a fost respectată privind faptul că "un comisar nu poate ocupa consecutiv, de două ori, acelaşi portofoliu".
"În orice caz, este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce a deţinut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la Multilingvism. Va fi o sarcină a Guvernului, dar de care nu mă derobez nici eu, în cadrul neoficial, în discuţii cu preşedintele Jean-Claude Juncker", a afirmat Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe