Goţiu compară situaţia din Australia cu cea din România. Ce paralelă a găsit senatorul USR

Senatorul USR Mihai Goţiu a afirmat, duminică, pe Facebook, că situaţia din Australia a fost provocată din cauza guvernelor ultimelor decenii de acolo, care au fost sponsorizate de companiile miniere şi au negat constant schimbările climatice. El a comparat situaţia Australiei cu România.

Urmărește
925 afișări
Imaginea articolului Goţiu compară situaţia din Australia cu cea din România. Ce paralelă a găsit senatorul USR

Goţiu compară situaţia din Australia cu România. Ce paralelă a găsit senatorul USR

„Nu, nu e întâmplător, că printre marii sponsori ai campaniei electorale a conservatorului Scott Morrison s-au numărat industriile extractive, în frunte cu cele ale cărbunelui şi gazului. La fel cum nu e întâmplător că guvernele Australiei din ultimele două decenii, sponsorizate de companiile miniere şi susţinătoare ale mineritului, au negat, în mod constant, şi pe plan intern, şi pe plan extern, schimbările climatice. Şi, la fel de neîntâmplător e faptul că în statul australian Tasmania, guvernul local a depus un proiect legislativ prin care cei care protestează împotriva companiilor miniere ori a tăierii pădurilor riscă să fie trimişi la puşcărie pentru un an şi jumătate. Iar în caz de ”recidivă”, pot ajunge să facă închisoare pentru 21 de ani. Cam cât pedeapsa maximă pentru crimă sau trafic de droguri, într-o ţară în care e abolită pedeapsa cu moartea şi cea cu închisoare pe viaţă! ”, a scris Mihai Goţiu, pe Facebook.

El compară politica din Australia cu cea din România, amintind de un proiect legislativ prin care politicienii români voiau să „radă munţii şi pădurile din Roşia Montană”.

„Australia e la antipozi, dar ce se aseamănă se adună. Am scris, ani la rând, despre sumele colosale (de zeci de milioane de dolari) -investite- în politicienii autohtoni de compania minieră care voia să radă munţii şi pădurile din Roşia Montană (culmea tupeului, un fost premier care a susţinut proiectul, Victor Ponta, vorbeşte acum despre criza din Australia şi despre asumarea luptei împotriva schimbărilor climatice!). Sume şi mai mari, de ordinul sutelor de milioane de euro, sunt cele care alimentează, anual, reţelele de corupţie care permit tăierile ilegale de păduri din România (mă refer strict la valoarea brută a lemnului furat). Şi deloc neglijabile sunt sumele care se învârt în jurul băieţilor deştepţi care bagă râurile pe ţeavă”, a subliniat Goţiu.

Senatorul USR precizează că la fel ca în Australia, şi în România se invocă faptul că fără minerit şi tăierea pădurilor ţara nu s-ar putea dezvolta.

„Da, la fel ca în Australia, şi în România se invocă faptul că fără minerit, fără agricultură super-intensivă, fără tăierea iresponsabilă a pădurilor ori fără băgarea râurilor pe ţeavă, nu ne-am putea dezvolta. Şi că cei care luptă pentru mediu şi împotriva schimbărilor climatice ar ”atenta la bunăstarea românilor”. De parcă ar putea exista bunăstare fără aer curat ori în mijlocul dezastrelor. Şi da, România se numără printre ţările ai cărei lideri, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, s-au declarat mai degrabă rezervaţi faţă de declararea urgenţei climatice şi a planurilor instituţiilor UE în domeniu, în loc să înţeleagă că acest lucru reprezintă o necesitate, (dar şi o oportunitate) şi să se concentreze asupra modului în care pot fi atrase fondurile puse la dispoziţie pentru aceste planuri”, a mai spus Goţiu.

Totodată, el a subliniat că situaţia din Australia e un avertisment pentru celalalte state.

„În domeniul schimbărilor climatice nu mai e vreme de concedii de lux. Nici de vacanţe pentru cricket ori la schi. Ce se întâmplă în aceste zile, săptămâni şi luni în Australia este unul dintre cele mai tragice avertismente pe care le primim. Atât cu privire la ce înseamnă efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, cât şi în privinţa uriaşei responsabilităţi pe care trebuie să şi-o asume decidenţii politici în acest domeniu. Asta dacă nu vrem să credem teoriile aberante conform cărora, nimic ”ieşit din comun” nu se întâmplă în Australia şi că tot ar fi, de fapt, doar nişte focuri pornite de la incendierea bălegarului”, se mai arată în postarea lui Goţiu de pe Facebook.

Sâmbătă, trei incendii de proporţii au ajuns să se unească în regiunea Omeo din statul Victoria, afectând o suprafaţă de aproximativ 6.000 de hectare, potrivit Departamentului pentru mediu din Gippsland.

În statul vecin New South Wales, un alt incendiu produs în regiunea Wollondilly a oraşului Sydney este considerat în continuare "scăpat de sub control", potrivit departamentului de pompieri din zonă. Incendiile de vegetaţie au afectat aici o suprafaţă de 264.000 de hectare în ultimele luni.

Condiţiile meteorologice s-au înrăutăţit sâmbătă, specialiştii anunţând intensificarea vânturilor şi creşterea temperaturilor. "Astăzi este o zi în care pericolul de incendii este de la sever la extrem în multe regiuni", au anunţat meteorologii.

În Canberra s-au înregistrat temperaturi record pentru ultimii 80 de ani - 44 de grade Celsius sâmbătă după-amiază, potrivit specialiştilor. Iar în suburbia Penrith a fost stabilit un record de temperaturi pentru bazinul Sydney, respectiv 48,9 grade Celsius.

Premierul Scott Morrison a anunţat, sâmbătă, că numărul deceselor la nivel naţional din sezonul actual de incendii, care a început în septembrie, a ajuns la 23. De asemenea, peste 1.500 de case au fost distruse.

În Victoria a fost declarată stare de dezastru, în New South Wales, stare de urgenţă, ambele beneficiind de resurse guvernamentale suplimentare pentru a gestiona problema incendiilor de vegetaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
goţiu,
australia,
mineri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici