Gray: CE nu a revizuit obiectivele din raportul MCV, stabilite la momentul aderării

CE nu a revizuit obiectivele din raportul MCV, acestea "au fost stabilite la momentul aderării", a declarat Mark Gray, rugat să comenteze faptul că fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru şi actualul ministru, Robert Cazanciuc, au reclamat comisarului Viviane Reding că aceste obiective nu sunt fixe şi apar mereu noi chestiuni.

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului Gray: CE nu a revizuit obiectivele din raportul MCV, stabilite la momentul aderării

Gray: CE nu a revizuit obiectivele din raportul MCV, stabilite la momentul aderării (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

În rapoartele din ultimii 7 ani "recomandările au fost foarte clare" şi a fost stabilită o agendă pentru perioada următoare, a mai spus Gray.

"Dacă vă uitaţi la fiecare raport sunt mii de pagini de analize, sute de întâlniri, interviuri în cadrul misiunilor (de evaluare ale CE la Bucureşti). Recomandările sunt foarte clare, vă pot indica în fiecare raport din ultimii 7 ani unde Comisia a spus '15 puncte, 10 puncte. Aici este agendă pentru perioada următoare'. Astfel că nu cred că putem sugera că ceea ce trebuia făcut nu a fost clar. Recomandările au fost foarte clare. Din păcate vedem ceva progrese în anumite domenii, nu prea multe (progrese) în altele", a spus oficialul european.

Întrebat dacă CE intenţionează să revizuiască obiectivele din cadrul MCV, Mark Gray a respins această variantă.

"Răspunsul este nu. De ce? Pentru că acestea sunt obiectivele stabilite la momentul aderării. Din nou, ele au fost clare", a subliniat Gray.

Oficialul european a declarat că CE are o datorie către celelalte state membre şi către cetăţenii români şi bulgari, aceea ca procesul de reformă să continue, iar obiectivele să fie îndeplinite.

Referitor la solicitarea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, care i-a cerut comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding, ca raportul să fie unul tehnic, purtătorul de cuvânt a precizat că rolul CE este să facă "o evaluare tehnică" a progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

"Acesta este o evaluare politică (...) Atunci când adoptăm un raport complet precum cel de astăzi sunt evaluări politice, dar este susţinut şi de o analiză tehnică foarte considerabilă. În ceea ce priveşte documentarea, veţi găsi o analiză tehnică solidă bazată pe o varietate mare de surse şi asta nu ar trebui să fie o surpriză petnru guvern, întrucât multe informaţii au fost furnizate de guvern", a spus Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că "fiecare raport adoptat de Comisie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost adoptat în unanimitate, în Colegiul Comisarilor, cu sprijinul total al tututor statelor membre, inclusiv al României şi Bulgariei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici