Gray: Realizarea recomandărilor CE ar trebui să fie o prioritate naţională

Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, a declarat, marţi, la prezentarea rapoartelor interimare privind justiţia din România şi Bulgaria, că acestea demonstrează că MCV este necesar şi util şi a apreciat că ar trebui să fie o prioritate naţională a celor două ţări realizarea angajamentelor.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Gray: Realizarea recomandărilor CE ar trebui să fie o prioritate naţională

Gray: Realizarea recomandărilor CE ar trebui să fie o prioritate naţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cazul României, purtătorul de cuvânt al CE a spus că Executivul comunitar doreşte o cooperare strânsă între actorii politici şi ai justiţiei pentru implementarea reformei judiciare.

De asemenea, Gray a precizat că CE cere Bulgariei şi României să accelereze măsurile pentru a transforma arestările sau reţinerile în condamnări definitive.

"Aceste rapoarte sunt un update tehnic, conţinând rezultatele înregistrate după ultimul raport din luna iulie. Este vorba despre rapoarte tehnice, (...) sunt scurte, factuale şi se bazează pe cele mai recente informaţii de până acum", a spus Mark Gray.

El a spus, în ceea ce priveşte România, că ritmul reformei din iulie anul trecut nu a fost menţinut. De asemenea, Gray a mai spus că s-au înregistrat doar rezultate limitate, niciun progres în ceea ce priveşte problema resurselor umane din sistemul judiciar.

Totodată, Mark Gray a mai spus că raportul notează, în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, parcursul pozitiv al DNA şi o consolidare a rezultatelor ANI în ceea ce priveşte conflictele de interese şi averile nejustificate.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a menţionat că raportul CE notează o intensificare a activităţii la nivelul jurisprudenţei locale, dar şi unii paşi pentru consolidarea strategiei naţionale anticorupţie.

"Întârzierile continue în procesele de corupţie la nivel înalt, însoţite de existenţa unor pedepse inconstante şi lipsite de severitate sunt provocări importante pentru România în continuare", a mai spus Gray.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, ambele rapoarte demonstrează prin conţinutul lor că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este necesar şi util.

"Pentru a concluziona, ambele rapoarte demonstrează că MCV este un instrument valoros în menţinerea cursului reformei. Este încă mult de făcut în diferite domenii în ambele ţări, iar îndeplinirea recomandărilor Comisiei ar trebui să devină o prioritate naţională pentru ambele state", a spus Gray.

El a adăugat în acest context că "România ar trebui să stabilească o cooperare strânsă şi constructivă între diferiţii actori politici, iar sistemul judiciar ar trebui să susţină înfăptuirea reformelor necesare".

El a mai spus că, în perspectiva analizei amănunţite care va fi făcută publică în vară, CE cere autorităţilor bulgare şi române "să intensifice eforturile lor mai ales în ceea ce priveşte transformarea arestărilor şi a punerilor sub acuzaţie în decizii finale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici