Grecia, România, Polonia şi Lituania vor un tratament special pentru apărare în cadrul normelor UE
Grecia, România, Polonia şi Lituania solicită Comisiei Europene să le acorde un tratament special în cadrul normelor UE privind datoriile pentru cheltuielile cu apărarea, pentru a ajuta la adaptarea investiţiilor militare necesare după invazia rusă în Ucraina, scrie Reuters, citând un document.
Grecia, România, Polonia şi Lituania vor un tratament special pentru apărare în cadrul normelor UE
Miniştrii de finanţe ai UE vor începe sâmbătă discuţiile privind modul de modificare a normelor fiscale pentru a le adapta la realitatea post-pandemică a datoriei publice ridicate şi la investiţiile mari necesare pentru combaterea schimbărilor climatice.
Într-un document pregătit pentru reuniune, cele patru ţări susţin că normele UE, concepute iniţial pentru a limita împrumuturile guvernamentale în vederea protejării valorii euro, ar trebui să contribuie, de asemenea, la răspunsul la riscurile la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a UE.
"Grija pentru binele comun, care este libertatea şi securitatea înţeleasă în sens larg, necesită o schimbare imediată în ceea ce priveşte tratamentul cheltuielilor de apărare ale statelor membre individuale", au scris cele patru ţări într-un document comun, consultat de Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Germania se opune identificării unor sectoare individuale care ar trebui să beneficieze de un tratament special în cadrul normelor, însă Comisia a arătat o oarecare înţelegere pentru o astfel de abordare.
"Este timpul să includem cheltuielile pentru apărare în acest tablou", a declarat la începutul acestei săptămâni comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, adăugând că discuţia privind modificarea regulilor UE privind datoriile ar trebui să fie "fără tabuuri".
"De la crearea zonei euro, ţările europene au acumulat un deficit de 1.300 de miliarde de euro în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare, faţă de obiectivul de 2% din PIB (din cheltuielile cerute de statutul de membru NATO)", a spus Breton, într-o referire voalată la Germania, care a rămas mult timp în urma cerinţei NATO.
"Dacă fiecare ţară şi-ar fi îndeplinit obiectivele de investiţii în domeniul apărării, nivelul datoriei lor ar fi crescut cu cel puţin o duzină de puncte procentuale din PIB", a spus el.
Documentul a precizat că, pe termen scurt, în cazul în care ia în considerare măsuri disciplinare împotriva unei ţări care înregistrează un deficit peste limita de 3% din PIB impusă de UE, Comisia ar trebui să ia în considerare cheltuielile de apărare ale ţării respective ca factor de atenuare.
Pe termen mai lung, UE ar trebui să introducă o scutire de la plata deficitului, precum cea introdusă în 2011 pentru punerea în aplicare a reformei pensiilor, se arată în document.
O astfel de derogare permite unui guvern să se abată de la obligaţiile sale de reducere a deficitului dacă o reformă structurală pe care o implementează creşte costurile în prezent, dar se aşteaptă ca mai târziu să aducă economii şi o îmbunătăţire a finanţelor publice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20