- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grevă de parlamentar - indemnizaţie, diurnă, cazare şi transport gratuite
Cei 213 parlamentari ai opoziţiei care au intrat în protest parlamentar vor putea beneficia de toate drepturile băneşti chiar dacă nu participă la şedinţele Legislativului, indemnizaţia brută fiind de 6033 lei, la care se adaugă suma forfetară pentru birourile din teritoriu, de peste 9000 de lei.
Grevă de parlamentar - indemnizaţie, diurnă, cazare şi transport gratuite (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)
Suma forfetară este egală cu valoarea unei indemnizaţii brute şi jumătate, adică 9049 lei, iar dacă parlamentarii opoziţiei semnează şi lista de prezenţă la plen, vor putea beneficia şi de diurna de şedinţă, care este de 2% din indemnizaţie pentru cei care nu au domiciliul în Bucureşti.
La acestea se adaugă decontarea cazării parlamentarilor care nu au domiciliul în Bucureşti, a cheltuielilor de transport şi a celor de telefonie.
Membri ai staff-ului Parlamentului au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul protestului opoziţiei, "este vorba de o atitudine politică, ce nu poate fi sancţionată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
De altfel, drepturile băneşti ale parlamentarilor protestatari au reprezentat un subiect dezbătut atât în tabără opoziţiei, cât şi în cea puterii, dar şi în departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Iniţial, unii susţineau că, în cazul în care nu participă la lucrările forului legislativ, parlamentarii PSD şi ai PNL ar trebui să nu beneficieze de bani pentru cazarea la hotel şi nici de alte drepturi băneşti, în timp ce alţii apreciau că aleşii USL pot beneficia în continuare de toate drepturile, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din Camera Deputaţilor.
Sursele citate au explicat că parlamentarii nu pot face grevă deoarece această formă de protest este prevăzută în legea conflictelor de muncă doar pentru angajaţi, iar deputaţii şi senatorii au mandat reprezentativ.
Conform legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, "participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputaţi şi senatori o obligaţie legală, morală şi regulamentară".
Parlamentarii primesc, "pe durata exercitării mandatului de parlamentar", o indemnizaţie lunară. "Indemnizaţia se primeşte de fiecare parlamentar de la data intrării în exerciţiul mandatului, sub condiţia validării, şi până la data încetării mandatului", mai prevede legea.
Actul normativ mai stabileşte că, în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţii şi senatorii primesc lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate brută. Chiria aferentă spaţiilor, cheltuielile de întreţinere, drepturile băneşti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor şi alte cheltuieli aferente exercitării mandatului se asigură din sumele forfetare alocate parlamentarilor.
Conform legii, "deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară prevăzută pentru deputat sau senator".
De asemenea, deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti li se asigură pe durata mandatului cazare gratuită sau, la alegere, în cazul în care nu beneficiază de cazare gratuită, li se acordă, pe noapte, pe bază de declaraţie pe propria răspundere, 70% din tariful minim practicat de unităţile hoteliere şi care este achitat unui deputat sau senator.
Parlamentarii mai beneficiază, pe perioada mandatului, de transport intern gratuit pe liniile aeriene interne, auto, fluviale şi pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători, la clasa I. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimaţiei de deputat sau de senator.
Deputaţii şi senatorii beneficiază şi de autoturism pentru deplasări în circumscripţia electorală, necesar activităţilor legate de exercitarea mandatului. Deputaţii şi senatorii care folosesc autoturismul proprietate personală pentru a se deplasa săptămânal din localitatea unde domiciliază la Bucureşti şi înapoi, cei care au domiciliul în Bucureşti şi se deplasează, cel mult o dată pe săptămână, în circumscripţia electorală în care au fost aleşi şi înapoi, precum şi cei care efectuează deplasări în ţară, ca urmare a sarcinilor trasate de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, de birourile permanente ale celor două Camere, de comisiile permanente sau de către liderii grupurilor parlamentare, pentru activităţi legate de exercitarea mandatului, vor primi contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 km parcurşi.
Cheltuielile efectuate de deputaţi şi de senatori pentru taxe de poştă şi telecomunicaţii interne, efectuate în exercitarea mandatului, se decontează până la limita valorică stabilită de Biroul permanent al Camerei, în funcţie de prevederea bugetară.
Parlamentarii PSD, PNL şi PC au decis, miercuri, să intre "în protest parlamentar pe perioadă nedeterminată". Ei susţin că vor fi prezenţi în Parlament, dar că nu vor participa la dezbaterile şi voturile din comisii şi din plen. De asemenea, conform lui Victor Ponta, parlamentarii opoziţiei vor dona sumele pe care le vor încasa în perioada protestului.
(Material realizat de Alina Novăceanu, alinaz@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO