Grindeanu: Joi abrogăm Hotărârea aprobată de Guvernul Cioloş privind corvetele/ Dragnea şi ministrul Apărării au discutat despre reluarea procedurii

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, luni, că Executivul va abroga, în şedinţa de joi, hotărârea aprobată de Guvernul Cioloş pentru achiziţionarea a patru corvete multifuncţionale pentru Armată, care urmau să fie construite la Galaţi, susţinând că nu s-au respectat paşii procedurali.

Urmărește
1845 afișări
Imaginea articolului Grindeanu: Joi abrogăm Hotărârea aprobată de Guvernul Cioloş privind corvetele/ Dragnea şi ministrul Apărării au discutat despre reluarea procedurii

Grindeanu: Joi abrogăm Hotărârea aprobată de Guvernul Cioloş privind corvetele/ Dragnea şi ministrul Apărării au discutat despre reluarea procedurii

”Joi abrogăm în şedinţa de Guvern. Sper ca lucrurile să decurgă aşa cum am cerut la ultima şedinţă, iar joi să abrogăm acea hotărâre de Guvern dată la sfârşitul anului trecut, să se intre pe un făgaş normal. Să se vină la Parlament cu un memorandum care să fie votat sau nu şi după aceea să discutăm de ceea ce au făcut sau de ceea ce vrem, să facem. Aceştia sunt paşii legali pe care trebuie să-i facă Guvernul”, a declarat Sorin Grindeanu.

El a mai spus că nu poate să facă ”speculaţii” cu privire la continuarea negocierilor cu Şantierul Naval Damen din Galaţi.

”Deocamdată abrogăm şi nu discutăm de contracte, negocieri şi aşa mai departe. Toate lucrurile legate de Apărare trebuie să facă parte şi fac parte din ceea ce înseamnă strategia României în acest domeniu. Sunt lucruri care se pun în concordanţă cu partenerii noştri din NATO. Nu e un domeniu foarte simplu, e unul special, iar toate lucrurile trebuie făcute în acest mod. Aceste priorităţi se discută cât se poate de transparent, dar respectând legea. Tocmai de aceea ţin să intrăm pe un făgaş normal, anume să abrogăm această HG, să se vină în Parlament, aprobă sau nu şi apoi discutăm de paşii următori”, a adăugat premierul.

Sorin Grindeanu a refuzat să spună dacă motivul pentru care intenţionează abrogarea HG aprobată de Cabinetul Cioloş ţine doar de procedură sau dacă documentul conţine şi unele nereguli.

”Procedural nu s-a respectat legea”, a punctat Grindeanu.

MApN a iniţiat procedura de abrogare a HG privind achiziţia corevetelor multirol

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a anunţat că instituţia pe care o conduce a iniţiat procedura de abrogare a Hotărârii de Guvern din noiembrie 2016 privind achiziţa de corvete multirol, precizând că actul nu a avut aprobarea iniţială a Parlamentului. Ministrul spune că procedura va fi reluată.

"Este vorba despre o hotărâre de guvern pe care Ministerul Apărării Naţionale, prin Guvern, va trece la procedura de abrogare a acelei proceduri de guvern, în condiţiile în care nu respectă reglementările legale ale legii 114 şi anume aprobarea iniţială a parlamentului pentru totate achiziţiile care depăşesc 100 de milioane de euro. (...) Programul strategic de înzestrare cu corvete multifuncţionale rămâne o prioritate pentru Ministerul Apărării Naţionale. Acesta este motivul pentru care, în acest moment, dorim să abrogăm , ca să putem reporni procedura cât de repede. Intenţia mea este să meargă cât de repede. O săptămână, două, trei maxim, va intra în guvern în cel mai scurt timp posibil", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş.

Astfel, Executivul vrea abrogarea Hotărârii de Guvern 906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstanţelor şi procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncţională”.

Precizările ministrului au venit în urma unei discuţii pe care ministrul Apărării a avut-o cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Dragnea şi Leş au discutat despre reluarea procedurii pentru achiziţionarea de corvete

Procedura privind achiziţionarea de corvete trebuie reluată, pentru că precedenta "nu a îndeplinit condiţiile legale", a declarat luni preşedintele Camerei Deputaţilor, după o întâlnire la care a participat şi ministrul Apărării, Gabriel Leş.

"Procedura legală e foarte simplă: un memorandum în Guvern este primul pas, după care al doilea pas este o aprobare din partea Parlamentului, pe baza elementelor conţinute în acel memorandum, pasul trei este hotărârea de guvern care finalizează, eventual, un dialog competitiv, din câte reţin eu. Procedura trebuie reluată pentru că procedura precedentă nu a îndeplinit condiţiile legale. Eu nu cred că cineva din guvern are curaj să aprobe o asemenea investiţie , fără să aibă aprobarea Parlamentului, aprobare care nu poate veni din moment ce procedura a fost încălcată. Rezultatul nu-l ştie nimeni, va fi un dialog competitiv ,la îndemâna MApN , în baza procedurii legale care nu trebuie să fie foarte lungă. (...)Guvernul va relua procedura legală. Ei pot să dea hotărârea foarte repede", a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Dragnea a mai spus că s-a discutat şi despre legea privind industria de apărare.

"Am discutat despre legea privind industria de apărare. Aici guvernul precedent trebuia să adopte o hotărâre de guvern privind normele de aplicare. Domnul Leş a fost prezent şi l-am rugat ca împreună cu ministrul Economiei să-l informeze pe premier şi să se grăbească în a adopta acea lege, pentru că ea este vitală pentru industria de apărare românească, mai ales în contextul în care bugetul pentru apărare este sporit în acest an. Aştept şi eu, ca şi alţi oameni, ca ministrul Apărării să iniţieze. A plecat pe circuit am înţeles proiectul de hotărâre de guvern care trebuie să abroge hotărârea de guvern precedentă şi să reia procedura firească", a mai declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

La sfârşitul lunii februarie, Liviu Dragnea a declarat că Guvernul Grindeanu trebuie să abroge hotărârea de guvern dată de Cabinetul Cioloş prin care s-a decis cumpărarea a patru corvete noi, în valoare de 1,6 miliarde de euro, pe care firma olandeză Damen Shipyards Group ar urma să le construiască pe şantierul de a Galaţi.

„În situaţia respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul — şi trebuie să facă — să abroge acea hotărâre de guvern şi să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul”, a declarat Dragnea.

Guvernul Cioloş a adoptat, în şedinţa din 29 noiembrie 2016, Hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”. Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

„În Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncţională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele forţelor navale române. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje avantaje”, se arată într-un comunicat al guvernului din 29 noiembrie 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici