Grupul pentru legea electorală va avea şase membri de la putere, şase de la opoziţie şi minorităţile
Grupul de lucru pentru legea privind alegerile parlamentare va fi format din câte şase reprezentanţi ai puterii şi ai opoziţiei, la care se adaugă minorităţile naţionale, nominalizările urmând să fie făcute în cursul zilei de marţi.
Grupul pentru legea electorală va avea şase membri de la putere, şase de la opoziţie şi minorităţile (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)
Liderii grupurilor parlamentare, care s-au întâlnit marţi dimineaţă, au decis constituirea unui grup de lucru care va analiza toate propunerile legislative depuse la Camera Deputaţilor şi la Senat privind organizarea alegerilor parlamentare, a anunţat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.
El a precizat că din această comisie vor face parte şase membri de la putere şi şase de la opoziţie, plus minorităţile.
"Urmează azi (marţi - n.r.) să nominalizăm persoanele. O să nominalizăm fiecare grup, până la ora 15.00, persoanele. Deocamdată, am discutat principiile pe baza cărora se va constitui comisia", a spus deputatul PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Duşa a adăugat că preşedinţia acestui grup va reveni PDL, în timp ce funcţia de vicepreşedinte va fi ocupată de un reprezentant al PSD.
Liderul grupului PDL de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a spus, în schimb, la sfârşitul întâlnirii, că liderii grupurilor parlamentare au decis înfiinţarea unei comisii.
"Liderii grupurilor parlamentare s-au întâlnit la solicitarea grupului PDL şi a USL şi am hotărât constituirea unei comisii formată din reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare şi minorităţi, care să analizeze actualele legi electorale depuse în Parlament şi, în final, să putem, într-un termen foarte scurt, să vedem care dintre aceste legi poate fi acceptată sau care modificată în aşa fel încât să existe aproape un consens între grupurile parlamentare", a spus Toader.
El a precizat că această comisie va fi înfiinţată marţi după-amiază, printr-o hotărâre a plenului reunit, urmând ca fiecare grup să-şi desemneze reprezentanţii.
Întrebat dacă PDL este de acord cu propunerile făcute de USL, de vot uninominal într-un singur tur şi reducerea numărului de parlamentari, democrat-liberalul a răspuns că o decizie în acest sens va fi luată de comisie.
"Este problema acestei comisii, sunt mai multe legi depuse în Parlament, sunt mai multe idei, sunt mai multe propuneri. În funcţie şi de ce s-a întâmplat în aceşti patru ani în Parlament vom găsi o soluţie comună, care să fie acceptată de toate grupurile, altfel nu poate să funcţioneze", a explicat deputatul PDL.
Înaintea întâlnirii, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, spunea că nu va fi vorba despre o comisie, ci despre un grup de lucru.
"Va porni de la nenumăratele iniţiative legislative ale parlamentarilor care ar urma să modifice legea electorală şi pornind de la aceste propuneri, inclusiv de la cea a USL, vom începe negocierile. Eu sper să se degaje cel puţin o majoritate de două treimi atunci când se va lua decizia finală, pentru că un lucru îl ştiu cu certitudine: actuala lege electorală trebuie să fie modificată", a menţionat liberalul.
Întrebat dacă trei luni vor fi de ajuns pentru modificarea legii electorale, el a răspuns afirmativ. "Dacă este o înţelegere politică care se bazează pe încredere şi vom înţelege cu toţii necesitatea modificării legii electorale, este suficient", a spus Haşotti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO