„Săptămânile acestea au fost puse la locul lor din ce în ce mai multe piese ale unui puzzle care arată modul de operare al statului paralel. Recent, într-un articol apărut în presa centrală, se arată cum pe baza protocolului încheiat între SRI şi ANI, această instituţie a fost folosită ca armă politică. Câteva întrebări legitime la care trebuie răspuns: SRI a transmis astfel de informaţii despre Klaus Iohannis şi Eduard Hellvig şi altor instituţii în afara ANI, mă gândesc în special la DNA? Cu alte cuvinte, este posibil ca preşedintele Iohannis şi actualul director al SRI să fie vizaţi în dosare care stau acum la sertar? Ţinând cont de modul de operare de până acum al statului paralel, nu m-ar mira să fie aşa. În baza căror prevederi legale, SRI a furnizat ANI informaţii care nu aveau legătură cu chestiuni ce privesc siguranţa naţională? Care este numărul de dosare realizate de ANI în urma informaţiilor primite de la SRI? Mă tem că numărul este unul foarte mare şi arată modalitatea în care ANI a fost folosită ca armă politică, iar opinia publică are dreptul să afle numărul clar. Ca Preşedinte al Senatului pun aceste întrebări şi ridic problema protocolului SRI-ANI pentru că sunt convins că fără a destructura statul paralel, România nu poate să meargă înainte. Atât timp cât instituţii ca DNA sau ANI sunt folosite ca arme politice, România va rămâne blocată într-un cerc vicios al neîncrederii şi instabilităţii”, precizează Tăriceanu, într-o postare pe Facebook.
Horia Georgescu, fost şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, a declarat, în Comisia SRI, că a discutat cu George Maior, şef SRI la acea vreme, despre dosarele care ajungeau la ANI, printre acestea fiind şi cele ale lui Klaus Iohannis şi Eduard Hellvig. Nota trimisă de SRI către ANI vizat fapte de incompatibilitate din anul 2009-2010 ale actualului şef al statului. În ceea ce-l priveşte pe Hellvig, SRI a trimis către ANI, în octombrie 2012, o notă care viza fapte într-un posibil dosar de incompatibiliate în perioada când acesta era ministrul al Dezvoltării, iar decizia în cazul său a fost dată în noiembrie 2012, la începutul campaniei electorale, a explicat Claudiu Manda, preşedintele comisiei de control al SRI, la scurt timp după audierea lui Horia Georgescu.
Ulterior, Manda, a declarat, în urma vizitei din 17 aprilie a membrilor forului legislativ la sediul SRI, că niciuna dintre notele trimise de Serviciu către Agenţia Naţională de Integritate nu a trecut niciodată pe la direcţia juridică din cadrul Serviciului.