- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.07.2018, 15:59)
- Ema Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvern acordă alocaţii lunare, de până la 750 lei, pentru asistenţii care îngrijesc persoane cu handicap/ Centrele rezidenţiale, finanţate de stat
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Executivul va adopta o OUG prin care asistenţii care se ocupă de persoanele cu handicap vor primi o alocaţie lunară de 600 de lei pentru îngrijirea unui adult cu grad de handicap accentuat, şi 750 de lei, pentru îngrijirea unui adult cu handicap grav.
Urmărește
6834 afișări
Guvern acordă alocaţii lunare, de până la 750 lei, pentru asistenţii care îngrijesc persoane cu handicap
„O alta schimbare priveşte introducerea unei alocaţii lunare, pentru asistentul personal profesionist, care are în îngijire un adult cu handicap, astfel încat acesta să poată asigura condiţii de locuit, hrană şi îmbrăcăminte. Astfel, asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat, va primi 600 de lei pe lună, iar unul care îngrijeşete un adult cu handicap grav, va primi 750 de lei pe lună. Aceasta alocaţie se adaugă salariului asistentului personal profesionist”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
O altă măsură introdusă prin această ordonanţă de urgenţă este crearea biletului unic de transport interurban, pe care utilizatorul îl poate folosi atât pe tren, cât şi pe autobuz.
„Biletul unic de transport interurban este, de asemenea, introdus prin această ordonanţă de urgenţă. Până acum biletele de transport erau tipărite de operatorul de transport şi asigurau călătoria fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum beneficiarul acestui tichet de călătorie va putea folosi combinat tipurile de transport.”, a menţionat prim-ministrul.
De asemenea, organizaţiile neguvernamentale care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi vor avea un procent al fondurilor nerambusabile cresct de la 90% la 98%, pentru proiectele realizate de aceste ONG.
„În materia proiectelor nerambusabile, pentru proiectele ONG-urilor cu activitate în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi, se va modifica procentul de finanţare. De exemplu, dacă până acum acest procent era de 90%, acum va fi de 98%. cu alte cuvinte, încercăm să susţintem ONG-urile, să se implice şi mai mult, în condiţiile în care am observat că acestea nu accesau fonduri nerambusabile, pentru că nu aveau cota de 10% necesară co-finanţării, iar banii rămâneau de foarte multe ori necheltuiţi.”, a conchis Dăncilă.
Guvern: Centre rezidenţiale pentru persoanele cu handicap, finanţate până la 90% de stat
Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o OUG prin care vechile centre rezidenţiale pentru persoanele adulte cu handicap vor fi transformate pentru a găzdui maximum 50 de beneficiari, iar finanţarea acestora se va face în proporţie de până la 90% din bugetul de stat, informează Ministerul Muncii.
"În vederea dezinstituţionalizării asumate de România în faţa UE, până în anul 2020, noul act normativ prevede transformarea vechilor centre rezidenţiale, astfel încât acestea să nu mai poată găzdui mai mult de 50 de beneficiari. Se renunţă, astfel, la vechile centre, de tip “mamut”, care găzduiau sute de persoane cu dizabilităţi, cu un management de multe ori nu foarte performant şi personal insuficient pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor asistate. Centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte cu handicap vor fi de tip locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro – centre de criză. Finanţarea acestora va fi asigurată, în proporţie de până la 90%, de la bugetul de stat", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, remis MEDIAFAX.
De asemenea, autorităţile locale şi judeţene trebuie să pună în aplicare măsurile până la sfârşitul acestui an. În caz contrar, autorităţile vor pierde, anual, câte 25% din finanţarea asigurată de la bugetul de stat.
Noile tipuri de centre vor finanţate atât prin fonduri europene, cât şi prin Programele de Interes Naţional lansate deja de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii.
"Cele două măsuri – pe de o parte pierderea treptată a finanţării pentru vechile centre "mamut", iar pe de alta finanţarea celor de tip nou - sunt menite să impulsioneze autorităţile competente să accelereze procesul de reformare. Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi creează şi cadrul legal pentru finanţarea măsurilor de protecţie asigurate de furnizori privaţi (asociaţii şi fundaţii) de la bugetul de stat. Paradigma se schimbă în sensul că nu se va mai finanţa locul într-o instituţie, ci serviciile oferite persoanelor cu dizabilităţi, cu accent pe nevoile persoanei, şi nu pe cele ale unui sistem învechit, care a devenit neperformant", potrivit sursei citate.
O altă schimbare introdusă de noul act normativ, adoptat de Guvern, vizează introducerea unei alocaţii lunare pentru asistentul personal profesionist care are în îngrijire un adult cu handicap, astfel încât acesta să poată asigura condiţii de locuit, hrană şi îmbrăcăminte. Prin urmare, asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat va primi 600 de lei pe lună, iar unul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei lunar, sume care se adaugă salariului.
Tot pentru persoanele cu dizabilităţi se introduce o legitimaţie, care se eliberează de către Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC), pentru a se evita folosirea abuzivă a certificatului de handicap. În baza legitimaţiei, persoana cu handicap va putea beneficia de toate drepturile şi facilităţile conferite de lege, cum ar fi să meargă la film, la evenimente culturale şi sportive, ori cu transportul interurban etc.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă adoptat marţi de către Executiv, introduce şi biletul unic de transport interurban. Până acum, biletele de călătorie erau tipărite de operatorul de transport şi asigurau călătoria, spre exemplu, fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum, beneficiarul va putea folosi combinat tipurile de transport.
În ceea ce priveşte nivelul de finanţare nerambursabilă pentru proiectele ONG-urilor cu activitate în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi, procentul va creşte de la 90% în prezent, la 98%.
Ordonanţa de urgenţă prevede şi creşterea sancţiunilor pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Amenzile, care se aplică în cazul împiedicării accesului la evenimente culturale, educative şi sportive, la servicii de transport, la acces în instituţii, etc., cresc de la 6 – 12.000 de lei la 10 – 20.000 de lei.
Citeşte şi: Guvernul majorează cu 90 de lei plafonul maxim până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate
Citeşte şi: Darius Vâlcov, eminenţa cenuşie a programului economic al PSD: Toate pensiile din România se vor dubla
Citeşte şi: Premierul Dăncilă, nicio menţiune despre OUG pentru graţiere şi amnistie. Şeful Executivului, convocat la Cotroceni/ O nouă şedinţă de Guvern ar putea avea loc joi
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului