Guvern: Logica înfiinţării noului minister are un precedent - Guvernul Tăriceanu 2007 după scoaterea PD

Logica constituţională a Guvernului în ceea ce priveşte înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene este aceeaşi pe care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi-a restructurat a doua echipă guvernamentală, la începutul anului 2007, după ce PD a fost eliminat de la guvernare, transmite Executivul.

Urmărește
611 afișări
Imaginea articolului Guvern: Logica înfiinţării noului minister are un precedent - Guvernul Tăriceanu 2007 după scoaterea PD

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat, miercuri seara, agenţiei MEDIAFAX că, deşi în 2007 au fost înfiinţate noi ministere prin comasarea sau divizarea fostelor ministere conduse de reprezentanţi ai PD, premierul în funcţie, Călin Popescu Tăriceanu, s-a prezentat în faţa Parlamentului şi a solicitat aprobarea noii structuri invocând aceleaşi argumente juridice ca şi actualul premier, şi anume articolul 85 alineatele 2 şi 3 din Constituţie.

Executivul precizează totodată că în hotărârea Parlamentului prin care era agreată echipa guvernamentală din 2007, se arată, la articolul 2, că "nu fac obiectul modificării structurii componenţei Guvernului celelalte ministere şi ceilalţi membri ai Guvernului prevăzuţi în hotărârea Parlamentului nr 24 din 2004 pentru acordarea încrederii Guvernului, cu modificările ulterioare".

"Suntem perfect de acord. Au fost înfiinţate, în 2007, nouă ministere prin reorganizare şi a fost desfiinţat Ministerul Integrării Europene, precum şi alte posturi de ministru de stat şi ministru delegat. Parlamentul a acceptat schimbările, întemeiate pe articolul 85, alineatele 2 şi 3, adică a considerat că toate aceste mişcări de trupe reprezintă o remaniere guvernamentală. Asta pentru că remanierea guvernamentală şi investirea Guvernului sunt două instituţii constituţionale distincte, ca obiect, procedură şi efecte", arată Ioana Muntean.

Oficialul guvernamental susţine astfel că şi acum, la fel ca şi atunci, este vorba de o completare a structurii Guvernului, care nu poate aduce în discuţie o nouă listă a miniştrilor şi nici un nou program de guvernare, care să necesite un nou vot de învestitură pentru Cabinet.

"Deducem, astfel, că o aprobare de către Parlament a propunerii de înfiinţare a Ministerului Afacerilor Europene condus de Leonard Orban, fost comisar european, om cu conexiuni puternice la Bruxelles, nu echivalează cu un vot de învestitură, întrucât, aşa cum am arătat, nu este nevoie de acest lucru. Avem nevoie însă de acest minister, asta e clar, pentru a continua şi a accelera eforturile de până acum în atragerea banilor europeni", mai susţine reprezentantul Guvernului.

Premierul Emil Boc a transmis, miercuri, celor două Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin înfiinţarea Ministerului pentru Afaceri Europene şi numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici