Toţi deputaţii USR stau în picioare, în faţa sălii de plen, blocând accesul la tribună.
Preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, a reluat lucrările, el stând la prezidiu, dar vorbind de la un microfon portabil, care nu este în circuit cu microfonul de la tribună. Vlase supune votului proiectul de lege, pe articole şi pe amendamente, proiectul Statutului magistraţilor, majoritatea PSD-ALDE votând până în acest moment proiectul în forma adoptată de Comisia specială pentru legile justiţiei.
În paralel, unul dintre deputaţii USR vorbeşte cu o portavoce în mână, el lecturând amendamentele la Statutul magistraţilor care au fost respinse în Comisia specială pentru legile justiţiei şi pe care majoritatea parlamentară nu a dorit să le reia în şedinţa de plen.
Deputaţii PNL au criticat, şi ei, în declaraţii acordate jurnaliştilor, faptul că PSD-ALDE intenţionează să adopte rapid legi anti-justiţie.
În acest moment, dezbaterile au fost blocate, deputaţii USR ocupând zona din faţa sălii de plen, unde se află tribuna.
Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Gabriel Vlase, a solicitat închiderea microfonului şi consultări cu liderii de grupuri parlamentare.
USR a criticat faptul că PSD-ALDE nu agreează dezbaterea propunerii de lege pe amendamente.
Deputaţii USR afişează cartoline pe care scrie „Hoţii”.
Dragnea, despre modificarea legilor justiţiei: Să vedem cum se rezolvă răspunderea magistraţilor
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, întrebat dacă este mulţumit sau nu de modificările la legile justiţiei, că asta depinde de modul în care va fi reglementată în plen răspunderea magistraţilor.
„Să vedem cum se rezolvă cu răspunderea magistraţilor”, a răspuns, Dragnea, la Parlament, întrebat dacă este mulţumit de varianta legilor justiţiei.
De asemenea, întrebat de ce nu a amânat modificările la legile Justiţiei, după decesul Regelui Mihai, liderul PSD a spus că nu îşi permite să comenteze acest lucru.
„Eu chiar nu îmi permit – din respect nu îmi permit, pentru Maiestatea Sa, să comentez chestia asta. Cum poate cineva să condiţioneze o discuţie, o dezbatere despre legi de acel eveniment nefericit de ieri?”, a susţinut Liviu Dragnea.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că nu este potrivit să se discute despre oprirea lucrărilor Parlamentului sau ale altor instituţii.
„Sunt două lucruri distincte. Este o chestiune improprie de a discuta despre oprirea lucrărilor Parlamentului sau altor instituţii. Instituţiile lucrează. În astfel de momente, după cum ştiţi prea bine, se decretează de către Guvern zile de doliu. Zilele de doliu presupun restrângerea anumitor activităţi cu caracter festiv, dar nu de lucru”, a spus Tăriceanu.
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a solicitat, miercuri, după discursurile susţinute în memoria Regelui Mihai, sistarea şedinţei de plen, cererea fiind respinsă de majoritatea PSD-ALDE.
„În baza articolului 91 alineatul 3 solicităm sistarea şedinţei de azi. După momentul în care am asistat la un recurs la valorile solide ale neamului, la momente care au marcat pozitiv istoria noastră, se impune ca şedinţa de azi, care se prefigurează a fi una concentrată pe proiecte care nu au legătură cu interesul naţiunii, ci cu unul mai restrâns, să suspendăm această şedinţă, să reflectăm la Românie puternică, solidară, a celor mulţi, nu a interesului personal”, a spus Turcan.
Cererea sa a fost respinsă de plen, cu majoritate de voturi.