Guvernul a adoptat noi proceduri de urmărire a traseului materialelor lemnoase

Guvernul a adoptat, miercuri, printr-o hotărâre de Guvern, reglementările referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare al acestora şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat noi proceduri de urmărire a traseului materialelor lemnoase

Guvernul a adoptat noi proceduri de urmărire a traseului materialelor lemnoase

"Normele aprobate de Executiv stabilesc cadrul legal pentru sistemul care asigură trasabilitatea materialelor lemnoase rezultate din exploatarea pădurilor României. A fost necesar să se aprobe acest act normativ pentru că, în acest mandat, s-a îmbunătăţit în mod semnificativ sistemul de urmărire a lemnului, numit pe scurt SUMAL. Acesta a fost utilizat şi până în prezent de operatorii economici, dar prin dezvoltarea de anul acesta s-au eliminat anumite disfuncţionalităţi şi s-au dezvoltat componente care sprijină activitatea operatorilor economici şi ale ocoalelor silvice", potrivit unui comunicat de presă al Guvernului remis miercuri MEDIAFAX.

Printre funcţionalităţile îmbunătăţite, Executivul enumeră faptul că ocoalele silvice vor avea posibilitatea să vadă în timp real toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul adminsitrat de ele, operatorii economici care deţin depozite de materiale lemnoase pot să utilizeze de la intrarea în vigoare a hotărârii toate informaţiile introduse în SUMAL pentru raportări interne, dar şi faptul că se elimină posibilitatea transporturilor multiple cu acelaşi act de provenienţă precum şi posibilitatea să fie create stocuri false în depozite.

Totodată, potrivit Guvernului, sistemul permite transparentizarea circuitului pe care îl parcurge lemnul din momentul marcării până la destinatar, oferind astfel informaţii necesare pentru monitorizarea a ceea ce se întâmplă în pădurile României.

Actul normativ intră în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

De altfel, premierul Dacian Cioloş a transmis, sâmbătă, că tăierea ilegală a pădurilor a fost un subiect constant semnalat de oameni, iar problema necesită soluţii pe termen scurt, dar şi unele care să ducă la eradicarea fenomenului pe termen lung.

“Am luat în acest an mai multe măsuri de ordin legislativ pentru controlul tăierilor ilegale de păduri. În paralel cu acestea, Ministerul Mediului a lucrat la un sistem complet şi complex de supraveghere a tăierilor de material lemnos, în timp real, cu imagini prin satelit, care este funcţional de câteva zile şi uşor de folosit. InspectorulPadurii.ro arată orice tăiere ilegală şi generează automat o alertă către cei care trebuie să intervină. Pe de altă parte, este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România pentru publicul larg. Oricine poate vedea, pe hartă, ce se întâmplă în pădurile României: cine taie, unde taie, cât taie, cu acordul cui, de unde încarcă marfa, plus posibilele tăieri ilegale”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Premierul spune că măsurile din ultimul an au dus la punerea sub protecţie a pădurilor virgine din România, proces amânat din 2012.

“Am dublat şi triplat amenzile pentru contravenţiile silvice într-o dinamică a controalelor silvice fără precedent – peste 162.000 anul acesta. De aici înainte ţine de voinţa oamenilor de a utiliza toate instrumentele pe care le-am pus la dispoziţie şi de viitorul guvern să le folosească în interesul ţării”, a scris Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici