Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru accelerarea procesului de construire a infrastructurii de transport

Simplificarea procesului de emitere a autorizaţiilor de construire, a scoaterii terenurilor expropriate din circuitul agricol/forestier şi scurtarea termenelor de emitere a avizelor şi acordurilor din certificatele de urbanism sunt ţintele unei OUG referitoare la infrastructură adoptată de Guvern.

Urmărește
2856 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru accelerarea procesului de construire a infrastructurii de transport

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru accelerarea procesului de construire a infrastructurii de transport

Ordonanţa de urgenţă adoptată, miercuri, de Guvern prevede o serie de măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană cu scopul adoptării unor reglementări care îşi propun să scurteze termenele şi să simplifice procesul de autorizare a lucrărilor de construcţii şi, implicit, să elimine unele blocaje în implementarea proiectelor care asigură interconectivitatea între reţeaua de transport de interes naţional/regional cu cea europeană.

"Actul normativ are în vedere, la realizarea lucrărilor la proiectele de infrastructură de transport transeuropeană, simplificarea procesului de emitere a autorizaţiilor de construire prin scurtarea termenelor pentru emiterea avizelor/acordurilor sau, după caz, a avizelor de amplasament prevăzute în certificatele de urbanism şi de simplificarea procedurilor de scoatere a terenurilor situate pe coridorul de expropriere din circuitul agricol/forestier", se arată într-un comunicat al Executivului.

Terenurile agricole aflate în extravilan vor fi înscrise direct în Cartea Funciară, cu încadrarea directă în categoria de folosinţă pentru care au fost achiziţionate, cu îndepinirea ulterioară a condiţionalităţilor de către beneficiarul proiectului, proces ce se va realiza pe loc şi nu în termen de 6 luni, aşa cum e în prezent.

Avizele de principiu pentru scoaterea terenurilor împădurite din circuitul forestier vor putea fi eliberate în termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare, dacă aceste terenuri sunt situate pe amplasamentul proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană. Obligaţia pentru constructor rămâne de a obţine avizul final prevăzut de lege.

De asemenea, prin OUG se asigură valabilităţii certificatelor de urbanism/avizelor/acordurilor/autorizaţiilor până la recepţia finală a lucrărilor, se îmbunătăţesc cerinţele prevăzute de lege privind urbanismul şi documentaţiile urbanistice în cazul traseelor infrastructurii traseuropene, incluse în reţeaua TEN-T Core şi de pe reţeaua TEN-T Comprehensive.

Sursa citată precizează că sumele aferente disputelor rezultate din contractele de execuţie a lucrărilor vor putea fi achitate în baza unor scrisori de garanţie bancară.

"Această măsură are scopul să conducă la evitarea blocajului proiectelor, determinat de amânarea plăţilor până la obţinerea deciziilor definitive şi irevocabile", spune documentul Guvernului.

Actul normativ mai prevede ca plăţile în avans, efectuate şi nejustificate prin bunuri livrate, lucrări executate şi servicii prestate până la sfârşitul anului, în condiţiile prevederilor contractuale, să fie recuperate de către beneficiar şi restituite bugetului cu perceperea de dobânzi, majorări sau penalităţi de întârziere.

Totodată, se asigură cadrul legal privind continuitatea procesului de realizare a documentaţiilor tehnico-economice aferente infrastructurii de transport transeuropeană, prin includerea la finanţare cu prioritate a serviciilor de elaborare a acestor documentaţii şi se are în vedere faptul că aceste investiţii au caracter multianual, se mai arată în comunicatul Guvernului..

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici