Guvernul a adoptat o OUG pentru înfiinţarea Autorităţii pentru Formare Profesională în Sistem Dual

Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, ca răspuns la solicitări venite din partea agenţilor economici care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită, informează Executivul.

Urmărește
1051 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat o OUG pentru înfiinţarea Autorităţii pentru Formare Profesională în Sistem Dual

Guvernul a adoptat o OUG pentru înfiinţarea Autorităţii pentru Formare Profesională în Sistem Dual

PAutoritatea va asigura funcţionarea eficientă a parteneriatului dintre agenţii economici, administraţia publică locală şi şcoală, pentru formarea profesională iniţială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenţi de clasa a VIII-a, până în 23 de ani, care îşi doresc să devină muncitori calificaţi, precum şi pentru agenţii economici care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să se implice activ în formarea ei în companii, informează Guvernul, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Conducerea noii instituţii va fi asigurată de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, cu rang de subsecretar de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului. Structura organizatorică a Autorităţii, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a acesteia se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

La nivel naţional se înfiinţează şi funcţionează 8 birouri teritoriale ale Autorităţii, structuri fără personalitate juridică, corespunzător celor 8 zone de dezvoltare ale României, potrivit sursei citate. Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Autorităţii se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Autoritatea va coordona legătura dintre mediul economic investiţional şi oferta educaţională, astfel încât solicitările agenţilor economici să se materializeze prin organizarea de clase de nivel şcoală profesională în sistem dual la nivel naţional. Autoritatea va acţiona ca un liant pentru toţi cei interesaţi de sistemul de formare profesională: elevi, şcoală, agenţii economici-furnizori de instruire practică în sistem dual şi ministerele de ramură care gestionează segmente ale pieţei forţei de muncă.

Principalele atribuţii ale Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, reglementate prin OUG sunt:

"Organizarea şi coordonarea formării profesionale iniţiale în sistem dual din România; identificarea, anticiparea şi analiza periodică a nevoilor de competenţe cerute de piaţa forţei de muncă şi introducerea de calificări noi în formarea profesională iniţială în sistem dual; elaborarea unui sistem de acreditare a furnizorilor publici/privaţi de formare profesională iniţială în sistem dual, care va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului; elaborarea de metodologii privind certificarea profesională iniţială a absolvenţilor din sistemul de învăţământ dual, care vor fi aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii; consilierea familiilor, a unităţilor de învăţământ şi a angajatorilor în scopul încurajării participării elevilor în formarea profesională iniţială în sistem dual; asigurarea promovării în rândul tinerilor şi ale familiilor acestora a conceptului de şcoală profesională în sistem dual ca alternativă de excelenţă în domeniul educaţional", conform actului normativ adoptat joi de Guvern.

Decizia de înfiinţare a Autorităţii a fost luată în urma consultării cu un număr important de companii cu capital românesc sau străin (din industria auto, tipografică, prelucrarea metalelor, agricultură, utilităţi, turism, construcţii, infrastructură rutieră ş.a.) care îşi doresc şi au capacitatea să devină furnizori de formare profesională în vederea integrării absolvenţilor pe piaţa forţei de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici