Guvernul a adoptat OUG pe Codul administrativ. Noi obligaţii pentru preşedinte legat de numirea unui ministru

Guvernul a adoptat, marţi, OUG pentru modificarea Codului administrativ. Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a anunţat care sunt prevederile, printre acestea numărându-se şi obligaţia preşedintelui de a se pronunţa în termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Executivului.

Urmărește
6575 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat OUG pe Codul administrativ. Noi obligaţii pentru preşedinte legat de numirea unui ministru

Guvernul a adoptat OUG pe Codul administrativ. Noi obligaţii pentru preşedinte legat de numirea unui ministru

„Prin Codul administrativ stabilim proceduri şi termene pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Refuzul numirii de către preşedinte poate avea loc o singură dată. Termenul primului-ministru pentru propunere este de cinci zile, iar termenul de răspuns al preşedintelui este de zece zile. Legislaţia actuală nu prevede niciun termen şi stăm fără să răspundă cineva de nerespectarea unui termen care nu există. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni. Este o regulă care va trebui să fie respectat”, a declarat Daniel Suciu, la finalul şedinţei de Guvern.

O altă modificare se referă la validarea mandatelor consilierilor locali prin hotărârea instanţei, nu a comisiei de validare, cum se procedează în prezent.

„Reglementări proceduri pentru validarea mandatelor consilierilor locali aleşi prin hotărârea instanţei, nu prin hotărârea unei comisii de validare. Cum să valideze un mandat de ales local un consilier sau un ales local care nici măcar el însuşi nu este validat. Se întâmplă de multe ori ca o grupare de consilier să nu voteze un alt consilier tocmai pentru a împiedica ulterior alegerea unui viceprimar şi intrăm în logica partizanatului. Prin actualul cod acest lucru este rezolvat”, a afirmat Suciu.

Minstrul Dezvoltării a vorbit şi despre obligaţiile aleşilor locali.

„Un subiect care a fost interpretat în fel şi chip. Aleşii locali vor răspunde exclusiv pentru aprecierea necesităţii şi oportunitatea actelor administrative. Acest lucru nu înseamnă că nu răspund pentru legalitate. Pot înţelege poziţia sindicatelor din administraţie, pot înţelege până la un anumit punct ipoteza conform căreia orice nobil pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul public răspunde. Acest lucru este fals. Niciodată, niciun ales local nu trebuie să oblige un funcţionar public să încalce legea. Însă există funcţionari care refuză să semneze un act administrativ deşi ştiu că acest lucru este perfect legal. Dacă ne dorim ca fiecare să aibă responsabilitatea funcţiei sale, acest lucru trebuie să se întâmple şi în administraţia publică locală. Despre schimbarea modalităţii de adoptare a unor anumite acte normative, respectiv hotărârile consiliului local sau judeţean care se vor adopta cu majoritate absolută, respectiv jumătate plus unul din numărul consilierilor în funcţie. Singura excepţie va fi cea de înstrăinare a bunurilor imobile care rămân în continuare cu două treimi din numprul consilierilor în funcţie”, a mai spus Suciu.

„Un subiect pe care îl consider de mare importanţă. Orice comunitate care vrea să îşi ateste azi domeniul public trebuie să trimită la minister, la o direcţie care astăzi are şase funcţionari, din care doi sunt în concedii, să rezolve miile de dosare de atestare a domeniului public. Nerezolvarea acestei probleme ne-a împiedicat în derularea foarte multor proiecte de finanţare europeană. Prin codul administrativ acest lucru se face prin hotărâre de Consiliu local sau judeţean, şi nu prin hotărârile de guvern.

Tot prin Codul administrativ redevenţele obţinute prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă se constituie venit la bugetul local. 40 la nivelul bugetului local al judeţului pe pe teritoriul asupra căruia există activităţi de exploatare şi 40% la bugetul local al comunei, oraşului sau municipiului şi 20% la bugetul de stat. Trebuie să beneficieze şi autorităţile locale de bogăţiile subsolului, nu doar Guvernul României”, potrivit lui Daniel Suciu.

Iohannis: Adoptarea Codului administrativ prin OUG, un grav atentat la adresa sistemului administrativ/ Suciu: Preşedintele e încă în campanie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, prin adoptarea de către Executiv a ordonanţei de urgenţă privind Codului administrativ, PSD demonstrează „cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări”.

Şeful statului mai spune că adoptarea Codului administrativ prin ordonanţă de urgenţă este „un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România”, potrivit unui comunicat de presă am Administraţiei Prezidenţiale remis, marţi, MEDIAFAX.

„PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări. În urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ prin Ordonanţă de Urgenţă, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenţia că după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiţia de dragul unor corupţi, PSD vrea acum să distrugă Administraţia de dragul baronilor locali. Este extrem de grav că o lege esenţială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, şi care reprezintă practic baza legală a administraţiei publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. OUG este un instrument prevăzut în Constituţie în mod explicit doar pentru situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată”, a transmis Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis avertizează Guvernul că acest instrument nu mai poate fi folosit în continuare excesiv, în condiţiile în care cetăţenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparenţă şi predictibilitate în legiferare.

„Arhitectura de funcţionare a întregii administraţiei publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument şi nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ”, spune şeful statului.

Preşedintele României consideră că dezbaterea Codului administrativ, de altfel absolut necesară, trebuie făcută de către Parlament, transparent şi în urma unui amplu dialog social.

„Un act de o asemenea amploare şi cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a ţării şi nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forţând limitele Constituţiei. Credibilitatea şi buna-credinţă ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervenţiile catastrofale ale PSD în legislaţia penală şi fiscală sunt cele mai edificatoare exemple”, potrivit sursei citat.

Klaus Iohannis mai evidenţiază că, după modificarea prin ordonanţă de urgenţă a legislaţiei în privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea şi de a-şi servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecţia votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înţeleagă.

Suciu, după afirmaţiile lui Iohannis pe Codul administrativ: Preşedintele e încă în campanie

Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a declarat, marţi, după ce Klaus Iohannis a criticat adoptarea OUG pe Codul administrativ de către Guvern, că preşedintele României este încă în campanie electorală. El a amintit că din comisia pentru elaborarea Codului administrativ au făcut parte şi liberali.

„Nu mai reţin exact cum o cheamă pe doamna preşedinte a Consiliului Judeţean Sibiu sau preşedinţii de Consilii Judeţene din PNL. E o marotă care ştiam că aşa se va întâmpla. Va fi folosit doar pentru că domnul preşedinte este în continuare în campanie electorală. Am rugămintea la domnia sa şi la toţi cei care vorbesc dar doar din punctul de vedere al unui interes politic, să citească cu mare atenţie actul normativ. Am impresia că uneori trăim în realităţi paralele. Nu există judeţ în care am fost să nu invit toţi primarii la discuţii cu privire la Codul administrativ. Parlamentari din PNL au făcut parte din comisia care a elaborat acest cod, care este peste 95% exact codul administrativ care a ieşit din Parlament. Nu politizează nimic. Prefectul rămâne înalt funcţionar public exact cum este în legislaţia actuală. Şefii instituţiilor deconcentrate nu sunt asimilaţi managerilor publici şi nu este politizată funcţia de şef al Instituţiei deconcentrată”, a declarat Daniel Suciu.

Ministrul Dezvoltării a afirmat că CCR nu a respins ultimele modificări ale Codului administrativ, ci doar modalitatea prin care au fost adoptate.

„Cât despre discuţia cu baronii cei care au cerut acest act normativ, înseamnă că toţi aleşii locali sunt nişte baroni şi nu ar trebui să adoptăm acest act normativ pentru că domnul preşedinte nu este de acord. Domnul preşedinte a mai atacat acest act normativ la CCR şi vreau să punctez că CCR nu a respins prevederile Codului administrativ, ci modalitatea tehnică de elaborare, anume adoptarea unor amendamente la Cameră şi nu la Senat şi pentru că nu era solicitat avizul CES”, a adăugat Suciu.

Taguri:
cod,
administrativ,
suciu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici