Guvernul a adoptat OUG privind regimul deşeurilor

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind regimul deşeurilor, care instituie „regulile necesare, suficiente şi posibile care conduc la o mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă” privind colectarea separată şi reciclarea.

Urmărește
2927 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat OUG privind regimul deşeurilor

Sursa foto: Mediafaxfoto

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Executivul a aprobat, în cadrul Şedinţei de Guvern, Ordonanţa de Urgenţă privind regimul deşeurilor. Astfel se instituie regulile necesare, suficiente şi posibile care conduc la o mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă, precum şi transpunerea cerinţelor introduse prin Directiva 2018/851/UE.

„Prin adoptarea acestei ordonanţe, completăm noul pachet legislativ pe deşeuri şi ne îndeplinim obligaţiile asumate, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. În plus, prin decizia Guvernului de astăzi, vom închide un alt caz de infringement declanşat împotriva României. Noua OUG va introduce noi obligaţii pentru actorii din lanţ şi va reglementa mult mai clar activităţile de colectare separată a deşeurilor şi tranziţia la economia circulară. De asemenea, prin acest act normativ subliniem încă odată importanţa colectării separate a deşeurilor reciclabile pe cel puţin patru fracţii, plus fracţia pentru deşeurile biodegradabile”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Potrivit Ministerului Mediului, prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind regimul deşeurilor principalele concepte sunt:

  • Utilizarea instrumentelor economice în scopul de a orienta procesul de gestionare a deşeurilor către prevenire, reutilizare, reciclare. Majorarea obiectivelor la 55% reciclare deşeuri municipale în 2025, 60% în 2030 şi 65% în 2035 reflectă viziunea Uniunii Europene de a trece la o economie circulară, iar aceste obiective au rolul de a impulsiona reintroducerea unor materiale în circuitul economic, crearea circularităţii care scade gradul de dependenţă faţă de resursele importate, introducerea de noi oportunităţi economice şi stimularea competitivităţii pe termen lung.
  • Introducerea unor cerinţe operaţionale minime pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor care au rolul de a diminua costurile, de a stimula performanţa şi de a asigura condiţii de concurenţă echitabile, inclusiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru întreprinderile din domeniul comerţului electronic, evitându-se obstacolele în calea bunei funcţionări a pieţei interne. Aceste scheme reprezintă o parte esenţială a sistemului de gestionare eficientă a deşeurilor.
  • Informarea consumatorilor cu privire la contribuţia lor în prevenirea generării deşeurilor alimentare şi convingerea lor în direcţia modificării comportamentului, prin educaţie şi campanii de sensibilizare. Mai mult, producătorii trebuie să promoveze utilizarea sustenabilă a produselor lor şi să contribuie la gestionarea lor la sfârşitului ciclului de viaţă al acestora.
  • Colectarea separată care contribuie în mod esenţial la creşterea ratelor de pregătire pentru reutilizare şi reciclare. Pentru a evita o modalitate de tratare a deşeurilor care blochează resursele la nivelurile inferioare ale ierarhiei deşeurilor, pentru a permite reciclarea de înaltă calitate şi pentru a stimula folosirea unor materii prime secundare de calitate, autorităţile publice locale trebuie să se asigure că bio-deşeurile sunt colectate separat, iar sistemele deja instituite pentru colectarea deşeurilor sunt operate corect, eficient, cu o performanţă ridicată.
  • Instituirea de registre electronice prin care se poate asigura trasabilitate deşeurilor de la generator la instalaţiile de reciclare/valorificare/eliminare.
  • Promovarea utilizării durabile a resurselor şi simbioza industrială prin urmărirea măsurilor şi condiţiilor stabilite la nivelul Uniunii Europene.
  • Încurajarea dezvoltării, producerii, comercializării şi utilizării produselor şi componentelor de produse adaptate unei utilizări multiple, care conţin materiale reciclate, care sunt durabile din punct de vedere tehnic şi reparabile cu uşurinţă.
  • Actualizarea definiţiilor prevăzute în Directiva 2008/98/CE pentru a permite o monitorizare eficace a progreselor înregistrate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici