- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.08.2024, 13:29)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a aprobat calendarul electoral pentru alegerile generale din 1 decembrie
Guvernul României a stabilit şi aprobat miercuri calendarul electoral pentru alegerile generale din 1 decembrie 2024.
Urmărește
1851 afișări
Sursa foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto
Pentru organizarea alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie 2024 şi pentru asigurarea în cele mai bune condiţii a dreptului la vot a cetăţenilor atât din ţară, cât şi din afara graniţelor, Guvernul a adoptat miercuri legislaţia necesară, concretizată în 3 hotărâri de Guvern, care stabilesc în detaliu calendarul electoral, măsurile tehnice şi cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Astfel, până la 10 septembrie trebuie să se depună la BEC protocolul de constituire a unei alianţe electorale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
16 septembrie este termenul limită până la care alegătorii cu domiciliul în ţară, dar cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate, se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate pentru opţiunea de a vota la secţia de votare.
Românii din străinătate pot opta pentru votul prin corespondenţă. AEP are şi un site dedicat pentru acest lucru: votstrăinătate.ro.
Tot data de 16 septembrie este termenul până când măsurile diplomatice şi oficiile consulare comunică AEP propunerile privind sediile secţiilor de votare din străinătate.
Până la data de 2 octombrie trebuie depuse listele de candidaţi şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor la circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, precum şi depunerea listelor de candidaţi ai organizaţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale.
17 octombrie este data până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reţedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.
Tot până la 17 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente în circumscripţiile electorale din ţară.
22 octombrie este data limită pentru stabilirea şi depunerea semnelor electorale la BEC.
31 octombrie este termenul pentru stabilirea timpilor de antenă care revin partidelor politice, alinaţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care urmează să participe la alegeri.
1 noiembrie, startul campaniei electorale
La 1 noiembrie începe campania electorală.
La 30 noiembrie, ora 7 se închide campania electorală.
La 30 noiembrie, ora locală 7 începe prima zi de votare la secţiile de votare din străinătate. În aceeaşi zi, 30 noiembrie, la ora locală 21, se închide prima zi de votare la secţiile de votare din străinătate, iar între orele locale 21.00 – 23.59 continuă votarea în străinătate pentru alegătorii care se află la secţia de votare, precum şi pentru alegătorii care la aceeaşi oră se află la rând în afara secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare. Este vorba aici de orele locale unde sunt aceste secţii de votare din străinătate.
La 1 decembrie, ora 7.00 începe votarea în ţară şi începe a doua zi de votare în străinătate.
La 1 decembrie, ora 21 se încheie votarea în ţară şi a doua zi de votare din străinătate. Între orele 21.00 - 23.59 continuă votarea în străinătate şi pentru cei care sunt la rând în afara secţiei de votare sau cei care se află în secţia de votare şi încă nu au apucat să voteze.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe