Guvernul a aprobat calendarul electoral pentru alegerile generale din 1 decembrie

Guvernul României a stabilit şi aprobat miercuri calendarul electoral pentru alegerile generale din 1 decembrie 2024.

Urmărește
1844 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat calendarul electoral pentru alegerile generale din 1 decembrie

Sursa foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto

Pentru organizarea alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie 2024 şi pentru asigurarea în cele mai bune condiţii a dreptului la vot a cetăţenilor atât din ţară, cât şi din afara graniţelor, Guvernul a adoptat miercuri legislaţia necesară, concretizată în 3 hotărâri de Guvern, care stabilesc în detaliu calendarul electoral, măsurile tehnice şi cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Astfel, până la 10 septembrie trebuie să se depună la BEC protocolul de constituire a unei alianţe electorale.

16 septembrie este termenul limită până la care alegătorii cu domiciliul în ţară, dar cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate, se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate pentru opţiunea de a vota la secţia de votare.

Românii din străinătate pot opta pentru votul prin corespondenţă. AEP are şi un site dedicat pentru acest lucru: votstrăinătate.ro.

Tot data de 16 septembrie este termenul până când măsurile diplomatice şi oficiile consulare comunică AEP propunerile privind sediile secţiilor de votare din străinătate.

Până la data de 2 octombrie trebuie depuse listele de candidaţi şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor la circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, precum şi depunerea listelor de candidaţi ai organizaţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale.

17 octombrie este data până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reţedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

Tot până la 17 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente în circumscripţiile electorale din ţară.

22 octombrie este data limită pentru stabilirea şi depunerea semnelor electorale la BEC.

31 octombrie este termenul pentru stabilirea timpilor de antenă care revin partidelor politice, alinaţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care urmează să participe la alegeri.

1 noiembrie, startul campaniei electorale

La 1 noiembrie începe campania electorală.

La 30 noiembrie, ora 7 se închide campania electorală.

La 30 noiembrie, ora locală 7 începe prima zi de votare la secţiile de votare din străinătate. În aceeaşi zi, 30 noiembrie, la ora locală 21, se închide prima zi de votare la secţiile de votare din străinătate, iar între orele locale 21.00 – 23.59 continuă votarea în străinătate pentru alegătorii care se află la secţia de votare, precum şi pentru alegătorii care la aceeaşi oră se află la rând în afara secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare. Este vorba aici de orele locale unde sunt aceste secţii de votare din străinătate.

La 1 decembrie, ora 7.00 începe votarea în ţară şi începe a doua zi de votare în străinătate.

La 1 decembrie, ora 21 se încheie votarea în ţară şi a doua zi de votare din străinătate. Între orele 21.00 - 23.59 continuă votarea în străinătate şi pentru cei care sunt la rând în afara secţiei de votare sau cei care se află în secţia de votare şi încă nu au apucat să voteze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici