- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a aprobat completarea listei de substanţe interzise cu opt produse noi
Executivul a aprobat, miercuri, la propunerea ministrului Sănătăţii, Hotărârea de Guvern pentru completarea cu opt substanţe noi a listei conţinând plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope interzise în România.
Guvernul a aprobat completarea listei de substanţe interzise cu opt produse noi (Imagine: Mediafax Foto)
Cele opt produse noi vor completa lista cu 27 de substanţe şi nouă plante care au fost identificate de către experţi ca dăunătoare sănătăţii şi care au fost deja interzise încă de la începutul lunii februarie, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.
Începând cu luna aprilie 2010, după intrarea în vigoare a OUG 6/2010 privind interzicerea unor plante şi substanţe cu efect psihoactiv, la camerele de gardă ale spitalelor au început să se prezinte persoane tinere care acuzau intoxicaţii cu produse din categoria "droguri uşoare", altele decât cele ce fuseseră deja identificate şi interzise.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Din declaraţiile persoanelor în cauză s-a constatat că efectele acestor substanţe asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, în unele cazuri fiind chiar mai severe. Aceste produse dau stări halucinogene, insomnii, euforie sau inhibare, creând dependenţă. În supradoze pot provoca chiar moartea consumatorului.
Inspectoratul General al Poliţiei Române a identificat încă opt substanţe care au fost supuse expertizelor şi care prin HG aprobată miercuri sunt scoase în afara legii.
"Atunci când am elaborat noile prevederi legale pentru combaterea traficului ilicit de droguri şi regimului juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, am încercat să gândim preventiv. Am ştiut că cei care se ocupă cu astfel de ilegalităţi vor căuta metode de a eluda legea. Din această cauză am realizat o legislaţie flexibilă, care ne permite ca în cel mai scurt timp de la identificarea şi expertizarea unor noi plante şi substanţe ca fiind dăunătoare sănătăţii să fie interzise rapid prin introducerea în listă", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
În anul 2009, un număr de 1.300 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat substanţe halucinogene.
Din ianuarie 2010 şi până la sfârşitul lunii mai, la Unităţile de Primiri Urgenţe din întreaga ţară s-au prezentat 206 persoane intoxicate cu substanţe care au efect psihoactiv, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Potrivit datelor transmise de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, după intrarea în vigoare a OUG 6/2010 privind interzicerea unor substanţe şi plante psihotrope au fost verificate 67 magazine de vise, unde au fost aplicate amenzi în valoare de 150.500 de lei.
Autorităţile au suspendat activitatea la cinci unităţi de acest tip şi au întocmit peste 30 de dosare penale. De asemenea, au fost confiscate aproximativ 35 de kilograme din noile substanţe introduse sub control.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO