La finalul întâlnirii, Tăriceanu a susţinut că ştie ce înseamnă ca o persoană să trăiască dintr-un salariu de profesor deoarece a predat timp de 12 ani la catedră, că nu se opune creşterilor salariale în sistemul educaţional, dar că aceste majorări trebuie corelate cu realităţile economice şi posibilităţile de finanţare, indiferent de domeniu.
"Altfel, măsurile politicianiste ale Parlamentului se vor întoarce împotriva puterii de cumpărare şi, în loc de bani, cetăţenii vor primi un teanc de hârtii cu care nu vor putea cumpăra nimic", a spus premierul, amintind de anii în care România înregistra o rată ridicată a inflaţiei.
El s-a referit şi la cazul Ungariei care a dispus măsuri similare de creştere salarială în 2002, în contextul alegerilor, şi a intrat astfel într-un "derapaj" din care nu a reuşit încă să iasă.
Tăriceanu a criticat PSD şi PDL pentru "crasa iresponsabilitate" cu care promovează astfel de măsuri şi a arătat că în Parlament este "o veselie totală", arătându-se mirat că legislativul nu a aprobat majorări salariale mai mari de 50% fără un calcul privind fondurile disponibile şi atenţionând că astfel de măsuri nu vor face decât să ducă în mod rapid la prăbuşirea economiei.
"Spuneam că, dacă va veni PSD la putere, probabil că într-un an reuşesc să pună economia în genunchi, dar vă spun că nu trebuie să aşteptăm un an, probabil că în trei luni se rezolvă problema. La anul, după măsurile adoptate de Parlament, ar trebui să dăm numai salarii şi să nu se mai facă o investiţie, să nu se mai construiască nicio şcoală, nicio grădiniţă, niciun kilometru de drum, niciun spital. Cam asta ar fi România anului 2009, o Românie în care nu se vor da decât salarii. Cu mine prim-ministru vă spun că asta nu se întâmplă şi nu accept", a afirmat Tăriceanu.
Şeful Guvernului a arătat totodată că în prezent este înregistrată cea mai mare criză financiară de după război, care ar urma să aibă efecte colaterale şi pentru România.
"Aceste elemente (criza economică mondială – n.r.) plus decizia Parlamentului au făcut ca leul să se slăbească în câteva zile, am ajuns la un curs de 3,9 lei pentru un euro, şi aceste semnale nu pot fi ignorate", a spus Tăriceanu.
El a făcut un apel la responsabilitate şi solidaritate din partea celor care iau astfel de decizii, solicitându-se să gândească serios că măsurile nu sunt sustenabile economic şi nici nu vor avea un impact electoral, deoarece populaţia înţelege că este vorba doar de o încercare de mituire în perspectiva campaniei electorale.
"În al doilea rând, fac un apel de solidaritate pentru că trebuie să se înţeleagă că o astfel de măsură nu poate viza doar o singură categorie profesională. Dacă discutăm de majorarea salariilor la profesori, atunci trebuie să discutăm de majorarea salariilor tuturor, şi în sectorul public, inclusiv în sectorul privat. Deci nu este o măsură punctuală nevinovată şi care nu va avea implicaţii în alte sectoare. Toată lumea în Europa priveşte cu mult interes şi admiraţie performanţa economică a României, este păcat să năruim ceea ce am construit prin astfel de măsuri", a adăugat şeful Executivului.