Guvernul a discutat desfiinţarea inspectorilor guvernamentali şi trecerea lor în rezervă, fără plată

Guvernul a elaborat un proiect de lege care propune desfiinţarea corpului inspectorilor guvernamentali, format din prefecţi şi subprefecţi eliberaţi din funcţie, trecerea lor într-un corp de rezervă al înalţilor funcţionari publici şi tăierea salarizării acestora până la numirea într-o nouă funcţie.

Urmărește
75 afișări
Imaginea articolului Guvernul a discutat desfiinţarea inspectorilor guvernamentali şi trecerea lor în rezervă, fără plată

Guvernul a discutat desfiinţarea inspectorilor guvernamentali şi trecerea lor în rezervă, fără plată (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Surse guvernamentale au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că o primă formă a acestui proiect de lege a fost discutată miercuri, în şedinţa Guvernului.

"Corpul inspectorilor guvernamentali va fi desfiinţat, iar foştii prefecţi şi subprefecţi eliberaţi din funcţie, care sunt înalţi funcţionari, vor forma un corp de rezervă al înalţilor funcţionari publici. Ei nu vor mai fi salarizaţi decât atunci când vor fi numiţi într-o funcţie care se eliberează sau care este necesară într-o instituţie publică", au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, corpul de rezervă al înalţilor funcţionari publici va fi constituit după modelul corpului de rezervă care există deja la nivelul funcţionarilor publici, iar Guvernul va face economii importante la buget prin reducerea cheltuielilor cu salariile, locuinţele sau maşinile de serviciu ale inspectorilor guvernamentali.

"Guvernul va face economii nu doar prin faptul că nu va mai salariza înalţii funcţionari publici decât atunci când deţin o funcţie, dar şi prin faptul că nu le va mai pune la dispoziţie locuinţe, maşini şi telefoane mobile de serviciu în localităţile unde sunt detaşaţi, care, de cele mai multe ori, nu sunt localităţile lor de domiciliu", au susţinut sursele guvernamentale.

Acestea au mai arătat că înalţii funcţionari publici ar trebui să stea maximum trei ani în corpul de rezervă şi să urmeze anual cursuri de prefecţionare, iar proiectul de lege va fi pus în acord cu reglementări în vigoare pentru funcţionarii publici şi reanalizat de Guvern într-o şedinţă viitoare.

Conform aceloraşi surse, în prezent în jur de 70 de persoane fac parte din corpul inspectorilor guvernamentali, iar posturile sunt ocupate în majoritate de către foşti prefecţi şi subprefecţi PSD şi PNL, mutaţi pe aceste locuri după ce au fost eliberaţi din funcţia deţinută în prefecturi.

Premierul Emil Boc declara anul trecut, în luna mai, că legislaţia aplicabilă inspectorilor guvernamentali ar putea fi modificată, în sensul ca persoanele intrate în corpul înalţilor funcţionari publici să practice meseria de bază şi să fie remunerate pentru această activitate, până când sunt chemate să lucreze pentru Guvern.

"Este o lege în vigoare pe care o avem cu privire la inspectorii guvernametali. Eu, personal, aş dori ca acest corp al inspectorilor guvernamentali să existe, dar să nu fie plătit. Fiecare om care a intrat în corpul înalţilor funcţionari publici are la bază o profesie: a fost inginer, profesor, medic. Atunci, tu stai medic, profesor, ce eşti, te afli în corpul înalţilor funcţionari publici şi când Guvernul are nevoie de tine, te ia, te pune acolo, te plăteşte, te salarizează, dar nu te plăteşte şi ca inspector guvernamental, unde s-ar putea să nu fie... Eu cred că ar trebui să ne gândim şi la aşa ceva, pentru că este o pierdere de resurse", spunea atunci premierul Boc.

Premierul anunţa şi în luna iulie că inspectorii guvernamentali vor intra într-un proces de restructurare.

"Inspectorii guvernamentali intră şi ei în procesul de restructurare, nu scapă. Sunt distribuiţi pe la ministere, dar nu prea sunt mulţumit de modul cum îşi fac treaba", preciza Boc.

În luna februarie a anului trecut, numărul de inspectori guvernamentali care puteau fi încadraţi la Secretariatul General al Guvernului a fost suplimentat cu 100 de locuri, prin ordonanţă de urgenţă. Decizia a fost motivată la acel moment de secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, prin crearea unui corp profesional de înalţi funcţionari public.

Anterior acelei suplimentări, Guvernul a eliminat prevederea care impunea ca posturile de inspector guvernamental să fie limitate la maxim 30% din numărul de posturi aferente celorlalte funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari publici şi a decis ca prefecţii să poată fi schimbaţi şi în 2009 după principiul mobilităţii.

Guvernul a decis, în urmă cu două luni, ca numărul de subprefecţi să fie redus cu 50%, de la două posturi la o singură funcţie în fiecare judeţ, prin eliberarea din funcţie a 36 de subprefecţi, iar primul-ministru a precizat atunci că subprefecţii eliberaţi din funcţie nu vor fi numiţi în posturi de inspectori guvernamentali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici