Guvernul a discutat impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, dar Coaliţia a refuzat să îşi asume măsura

Una dintre variantele discutate, vineri, la Guvern a fost impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, dar ideea ca şi aceste venituri ale pensionarilor să fie taxate nu a fost agreată de către liderii partidelor care susţin PDL, aceştia refuzând să îşi asume răspunderea politică pentru o astfel de măsură.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Guvernul a discutat impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, dar Coaliţia a refuzat să îşi asume măsura

Guvernul a discutat impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, dar Coaliţia a refuzat să îşi asume măsura

"A fost ridicată în discuţie şi varianta impozitării pensiilor mai mici de 1.000 lei, dar propunerea nu a fost acceptată politic", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse prezente la întâlnirea de vineri seara a liderilor Coaliţiei privind măsurile alternative pentru menţinerea deficitului bugetar în ţinta cu FMI.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional discută 6-7 variante de menţinere a deficitului bugetar în limita a 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe prevăd creşteri de taxe, fără ca la acest moment să se discute şi de impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, potrivit reprezentantului României la FMI.

"Există 6-7 variante în discuţie pentru menţinerea deficitului bugetar în ţinta de 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe se referă la creşteri de taxe. Nu s-a ajuns, la acest moment, la o discuţie privind impozitarea pensiilor sub 1.000 lei", a declarat, vineri seara, agenţiei MEDIAFAX, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

El a mai afirmat că, în opinia sa, o eventuală majorare a cotei unice de impozitare ar reprezenta "cea mai proastă soluţie".

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va prezenta FMI mai multe variante de creştere a TVA combinate cu impozitarea suplimentară a pensiilor mari şi creşterea contribuţiilor de asigurări sociale, o decizie finală privind nivelul noilor taxe urmând să fie luată după răspunsul Fondului.

Potrivit acestora, Executivul analizează în prezent majorarea TVA cu maxim 23% în cazul în care va fi majorată şi cota unică de impozitare sau cu 24% dacă impozitul unic va fi păstrat la nivelul actual de 16%.

Creşterea TVA va fi însoţită cel mai probabil de impozitarea suplimentară şi în trepte a pensiilor mari şi majorarea contribuţiilor de asigurări sociale.

"La acest moment este un mix de propuneri care vor fi prezentate FMI, dar nu există o decizie finală", au arătat sursele.

Guvernul se va reuni sâmbătă în şedinţă pentru a discuta noile impozite.

Până atunci, reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor discuta, în această noapte, cu oficialii FMI în vederea unei soluţii finale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici