- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul: Abrogarea actelor înainte de intrare în vigoare, impusă de cazuri din ultimii ani
Completarea sau abrogarea unor acte normative înainte de intrarea în vigoare este impusă de cazurile din ultimii ani, când s-a constatat că unele documente adoptate, dar neintrate în vigoare nu pot fi aplicate în lipsa instrumentelor necesare sau nu mai reflectă nevoile societăţii, susţine Guvernul.
Guvernul: Abrogarea actelor înainte de intrare în vigoare, impusă de cazuri din ultimii ani (Imagine: Mediafax Foto)
Legislaţia în vigoare permite modificarea, completarea, abrogarea numai cu privire la actele normative intrate în vigoare.
"Avându-se în vedere unele situaţii ivite în practică în ultimii ani, şi anume acelea în care cu privire la unele acte normative adoptate, dar neintrate în vigoare se constată fie că acestea nu pot intra în vigoare prin lipsa instrumentelor subsecvente necesare, fie că acestea nu mai reflectă necesităţile sau realităţile societăţii româneşti, se impune completarea dispoziţiilor cu prevederi în sensul că actele normative publicate pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate şi înainte de data intrării lor în vigoare", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, obţinută de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Documentul arată că ordonanţa a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ.
În actul emis de Consiliul Legislativ este semnalată existenţa unei discordanţe între preambul şi conţinutul actului normativ, în sensul că Guvernul particularizează în preambul "la noile coduri posibilitatea ca acestea să poată suferi intervenţii legislative anterior intrării lor în vigoare", în schimb în ordonanţă se are în vedere toate actele normative, nu doar noile coduri.
Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru Codurile Penal şi Civil.
Spre deosebire de textul prezentat Consiliului Legislativ, ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern nu mai face referire, în preambul, la noile coduri.
Consiliul Legislativ a mai transmis Guvernului că, de principiu, asupra unui act normativ nu se poate interveni legislativ decât după ce acesta a intrat în vigoare şi că introducerea unei dispoziţii conform căreia modificări, completări sau abrogări pot interveni şi înainte ca actul normativ să intre în vigoare apare practic în contradicţie cu primul principiu, anulându-l.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO