Guvernul alocă aproape şase milioane de lei pentru manifestările Centenar de la Iaşi

Guvernul alocă aproape 6 milioane de lei pentru organizarea manifestărilor ”Centenarul Marii Uniri” la Iaşi, care se va desfăşura în perioada 23-24 noiembrie 2017, printre acţiuni numărându-se şedinţe festive ale Executivului şi Parlamentului.

Urmărește
445 afișări
Imaginea articolului Guvernul alocă aproape şase milioane de lei pentru manifestările Centenar de la Iaşi

Guvernul alocă aproape şase milioane de lei pentru manifestările Centenar de la Iaşi

”În cadrul Programului naţional Centenarul Marii Uniri, Iaşiul va găzdui importante evenimente şi manifestări reunite sub titlul ”Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Iaşi, capitala Regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri”, cu sprijin din partea Guvernului României, potrivit unei hotărâri aprobate joi de Executiv”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, acţiunile de la Iaşi urmează să se desfăşoare în zilele de 23 şi 24 noiembrie 2017, iar printre acestea se numără organizarea unei şedinţe festive de guvern în sediul Bibliotecii Universităţii Tehnice Gh. Asachi, organizarea unei şedinţe simbolice a Parlamentului la Teatrul Naţional, aceeaşi locaţie în care, în 1916, regele Ferdinand a deschis lucrările Legislativului mutat la Iaşi.

O altă acţiune va fi reiterarea unui scurt traseu feroviar între gara Ciurea şi gara Iaşi, pentru comemorarea celor peste 1000 de morţi în accidentul feroviar produs în iarna anului 1916 la Iaşi, din cauza supraaglomerării generate de numărul de refugiaţi din zonele ocupate, accident considerat drept cea mai mare catastrofă de gen din România şi a treia ca mărime la nivel mondial. De asemenea, în zona catastrofei feroviare vor fi plantaţi 1000 de stejari şi tei, în memoria celor decedaţi.

Programul mai prevede depunerea de coroane la Mausoleul Eroilor din Iaşi şi la celelalte monumente din judeţele din regiune, organizarea de ceremonialuri militare şi religioase, parade şi defilări de arme şi steaguri, organizarea de evenimente care să celebreze diversitatea culturală şi modelul de toleranţă propus de Iaşi şi de România la momentul Primului Război Mondial, când aproximativ jumătate din populaţia Iaşiului era compusă din evrei, ruşi, polonezi şi greci.

Totodată, va fi organizată, simbolic, o ”Mare Adunare” care să aducă laolaltă porturile tradiţionale ale tuturor minorităţilor de pe teritoriul României şi porturile româneşti din toate ţinuturile, va fi tipărit, într-o singură ediţie, un ziar al Centenarului, care să recreeze starea de spirit a acelor vremuri şi care urmează să fie distribuit pe parcursul celor două zile în care se vor desfăşura evenimentele.

Nu în ultimul rând, se are în vedere reabilitarea a 10 monumente de pe raza judeţului Iaşi dedicate Primului Război Mondial, însoţită de refacerea marcajelor şi indicatoarelor turistice către acestea.

”Programul propus pentru zilele de 23 şi 24 noiembrie 2017 va implica populaţia întregii Moldove, dar şi pe vorbitorii de limbă română din ţările vecine. În ceea ce priveşte acţiunile destinate instituţiilor, se estimează că acestea vor aduna peste 600 de reprezentanţi din partea Preşedinţiei României, Guvernului, Parlamentului, cultelor religioase, ambasadelor străine în România, rectorilor universităţilor din regiune, administraţiei locale a judeţelor din regiune. Contribuţia financiară a Guvernului României la desfăşurarea evenimentelor de la Iaşi va fi în sumă de 5.956.300 lei, care se adaugă fondurilor obţinute de autorităţile locale din alte surse, precum donaţiile şi sponsorizările. Banii alocaţi provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, prevăzut în Bugetul de stat pe anul 2017. Prin această măsură s-a urmărit reiterarea şi evidenţierea semnificaţiei aparte a Iaşiului în vremea Primului Război Mondial, când oraşul a devenit pentru 2 ani nu doar capitala Regatului României, după ce Bucureştiul a căzut în mâna Puterilor Centrale, ci şi spaţiul în care şi-au găsit găsit adăpost peste 300.000 de refugiaţi români din zonele ocupate”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Iniţial se propunea alocarea sumei de 9.000.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, judeţului Iaşi pentru realizarea acestui program.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici